Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Британските власти предупреждават бизнеса за рисковете от експанзия в Китай

Съветите са насочени към технологични и дигитални компании от Острова

Британските власти предупреждават бизнеса за рисковете от експанзия в Китай

Снимка: Архив Ройтерс

Британските технологични и дигитални компании трябва да са внимателни с етичните, законовите и търговските рискове от разширяването на дейността си в Китай и приемането на китайски инвестиции, пише на уебсайта на правителството на Великобритания.

Съгласно нов закон, който беше представен отделно във вторник, телекомуникационните компании могат да бъдат глобени до 10% от оборота си, или 100 хил. паунда на ден, ако нарушат забраната за използване на оборудване, произведено от китайската технологична фирма Huawei, предава Ройтерс.

Още по темата

Този месец Великобритания публикува и още един проектозакон, който дава на министрите доста по-големи възможности да се намесват в корпоративни сделки, които могат да заплашват националната сигурност – кулминацията на години нарастващи опасения за китайските и други инвестиции в ключови индустрии.

Използвайки слогана: „Китай. Вижте потенциала. Знайте предизвикателствата“, правителственият уебсайт дава насоки за дигиталните и технологичните фирми, насърчавайки добрите практики и информирайки ги за потенциални проблеми.

„Великобритания е решена да подкрепя своите компании да се ангажират с Китай по начин, който отразява британските ценности и взема предвид притесненията за националната сигурност“, заяви министърът на дигиталните въпроси Каролайн Дайнидж на 6 ноември.

Освен конкретни примери, съветите вече включват и насоки как да се извършват проверки, както и дават насоки към консултации със специалисти. В сайта обаче са публикувани и някои предупреждения.

„Има риск технологиите на вашата компания да бъдат използвани, за да се нарушават човешките права“, се посочва в частта с етичните рискове, която подчертава притесненията за цензура на софтуера за лицево разпознаване и масово следене.

Друга част предупреждава: „Предприемането на законови стъпки за защита на вашата интелектуална собственост в Китай е важно, но трябва да вземете предвид и вашата киберсигурност“.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Apple обмисля сгъваем iPhone