Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Джулиан Асандж предложи работа на софтуерния инженер, уволнен от Google

Цензурата е за загубеняци, написа в Twitter създателят на Wikileaks

Джулиан Асандж предложи работа на софтуерния инженер, уволнен от Google

Снимка: Ройтерс

Софтуерният инженер Джеймс Деймор, уволнен от Google заради критики към програмата за равноправно наемане на мъже и жени в компанията, стана център на разгорещени дебати за сексизма. Той привлече както негодувание, така и похвали, даже и предложение за работа от създателя на Wikileaks Джулиан Асандж, съобщи онлайн изданието Business Insider.

28-годишният Джеймс Деймор потвърди в понеделник освобождаването си от работа от Google, след като написа и разпространи в компанията документ от 10 страници, в който твърди, че предпочитанията и способностите на мъжете и жените се различават отчасти по биологични причини и тези различия могат да обяснят защо не се наблюдава равноправно присъствие на жените в технологичния сектор и управлението.

"Манифестът" му бързо бе приет от някои, особено в десния политически спектър. Те определиха Деймор като човек, който казва истината. Според други обаче твърденията му са обидни.

Още по темата

Джулиан Асандж, който е хвален от едни за разкриването на правителствени тайни, а от други е сочен като заплаха за националната сигурност, предложи работа на Джеймс Деймор.

"Цензурата е за загубеняци," написа в Twitter Асандж.

"Жените и мъжете заслужават уважение. Това включва и да не бъдат уволнявани за учтиво изразени идеи, а да им бъдат представени възражения", допълва той.

Министерството на труда на САЩ разследва Google, за да разбере дали компанията неправомерно е плащала по-малко на жените, отколкото на мъжете. Google отрича такова нещо.

Експерти от сектора отбелязват, че в зората на технологиите предимно жени са вършели тогава не чак толкова бляскавата работа да създаваш кодове. След като обаче става ясна стойността на програмирането, то се превръща в сфера, доминирана от мъжете.

Деймор съобщи в имейл в понеделник, че проучва какви са възможностите да оспори законово уволнението си. Позицията му в Google е била софтуерен инженер, като работи там от декември 2013 година според профила му в LinkedIn. Оттам се вижда cъщо, че е получил докторска степен по системна биология от Харвардския университет през 2013 година. Харвард обаче твърди, че Деймор има магистърска степен по този предмет, а не докторска.

(БТА)

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Nintendo донесе двойно разочарование на инвеститорите