Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Европейски регулатор е притеснен от договорите на Microsoft с институции от ЕС

Повдигнати са въпроси относно опазването на данните

Европейски регулатор е притеснен от договорите на Microsoft с институции от ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

Договорите на Microsoft с институциите в Европейския съюз (ЕС) не защитават напълно данните в съответствие със законите в блока, обяви Европейският надзорен орган за защита на данните (EDPS) в документи, публикувани днес, предава Ройтерс.

EDPS, регулаторът в ЕС, който следи за опазването на данните, е започнал разследване през април с цел да установи дали договорите между Microsoft и институциите в ЕС, като Европейската комисия например, напълно отговарят на правилата за опазване на данните в блока.

"Въпреки че разследването продължава, първоначалните резултати разкриват сериозни притеснения за изпълнението на всички договорни условия в съответствие с правилата за защита на данните и ролята на Microsoft като партньор на институциите в ЕС, които използват нейните продукти и услуги“, посочва EDPS в изявление.

Още по темата

През 2018 г. ЕС въведе нови правила за защита на данните, известни като GDPR, които са приложими за всички компании, които оперират в блока, и са създадени с цел да дадат на отделните потребители по-голям контрол върху личните им данни и да се създадат по-равнопоставени условия за бизнеса.

"Ангажирани сме с това да помагаме на нашите клиенти да отговарят на GDPR, Regulation 2018/1725 и другите приложими закони“, коментира говорител на Microsoft. “Водим преговори с нашите клиенти в институциите в ЕС и скоро ще обявим промени в договорите, които ще адресират притесненията, като тези на EDPS”.

EDPS работи с холандското министерство на правосъдието, което е направило оценка на риска през миналия юни и е установило, че властите в държавите членки се сблъскват с идентични проблеми.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
4
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Слагайте още регулации .... затова е зле съюза .... хората вече доставят пратки с дронове ....

Още от Новини
Международната компания CleverTap придобива стартъпа с български корени Leanplum