Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Европейски съд: Apple не трябва да плаща 13 млрд. евро данъци в Ирландия

Европейски съд отмени решението на Европейската комисия от 2016 г.

Европейски съд: Apple не трябва да плаща 13 млрд. евро данъци в Ирландия

Снимка: Архив Ройтерс

Европейски съд отмени решението на Европейската комисия (ЕК) да поиска Apple да плати 13 млрд. евро неплатени данъци на Ирландия, пише CNBC.

През август 2016 г. ЕК заключи, че ирландското правителство е предоставило незаконни данъчни облекчения на Apple и ѝ нареди да възстанови сумата от 13 млрд. евро.

По това време Европейската комисия заяви, че Ирландия е позволила на Apple да плаща „значително по-малко данъци от други предприятия в продължение на много години“, което означава, че американският гигант е имал право да плаща ефективна данъчна ставка на корпоративния данък от 1% върху европейската си печалба през 2003 г., която е спаднала до 0,005% през 2014 г.

Още по темата

Ирландското правителството и Apple решиха да обжалват решението на ЕК, като от компанията заявиха, че заповедта за връщането на данъци „противоречи на реалността и здравия разум“.

Ирландия, Apple и Европейската комисия сега имат два месеца, за да решат дали искат да обжалват последното решение на съда и потенциално да насочат случая към най-големия трибунал в Европейския съюз.

Случаят, включващ американски технологичен гигант, е особено важен и е ключова част от усилията на ЕС да се бори с данъчните измами в последните години. Той може да повлияе на начина, по който Брюксел се отнася с други компании във връзка с данъчното облагане.

Облагането играе още по-важна роля след кризата с Covid-19. Тъй като много правителства увеличават разходите си, те ще търсят нови източници на приходи под формата на данъци.

В този контекст текат непрекъснати дебати дали Европейският съюз трябва да има собствен дигитален данък – такса за големите технологични гиганти, така че да се гарантира, че те плащат по-справедлив дял спрямо по-традиционните бизнеси.

Плановете на някои европейски държави, включително Испания, да облагат технологичните гиганти повече, се сблъскаха с недоволството на САЩ, които твърдят, че данъкът е дискриминационен спрямо местните фирми.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
khao до: Mechkata
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
всъщност, пардон за неточноста... Кук е сео.... търсиме собственика?така че който има акции в Епъл да продава веднага или да бега бърже!!!
0
 
1
 
3
khao до: Mechkata
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
... вкъщи в Дубай... или ? :))
1
 
3
 
2
Mechkata до: khao
преди 10 месеца
Вкъщи си е ... готви (cook) :D
0
 
3
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
интересно, къде е обвиняемия Кук?

Още от Новини
Какви са амбициите на България в света на технологиите с изкуствен интелект?