IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще разработва релсово електромагнитно оръдие срещу хиперзвукови ракети

Правителството заделя 6,5 млрд. йени за разработването на прототипи, с които да подобри отбранителните си способности срещу Китай, Северна Корея и Русия

17:30 | 04.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;BAE Systems</em></p>

Снимка: BAE Systems

Японското министерство на отбраната ще разработи средство за прихващане на вражески ракети с помощта на магнитно задвижвани снаряди, докато страната се стреми да отговори на хиперзвуковите оръжия, разработвани от Китай, Северна Корея и Русия, съобщават пред Nikkei Asia Review източници, запознати с темата.

Министерството се фокусира върху технологията за изграждане на релсово оръдие, което може да изстрелва снаряди с енергия, генерирана при протичане на електрически ток в соленоид, което поражда магнитно поле. Оръдието се състои от направляваща тръба, изработена от диелектрик, като в единия ѝ край се поставя снаряд, който се ускорява от магнитното поле. Подобни оръдия са известни още като гаусови оръдия, кръстени на името на Карл Фридрих Гаус, разработил математическата теория на електромагнетизма.

Използваните при тези оръдия снаряди са по-бързи от тези, употребявани при конвенционалните прихващащи системи и могат да се изстрелват непрекъснато.

Заедно с ракетите с голям обсег системата от следващо поколение ще предостави на Япония „многослойни“ възможности за прихващане.

Смята се, че хиперзвуковите оръжия, чиито снаряди се движат петкратно по-бързо от звука, се приближават до практическа употреба. През ноември Financial Times съобщи, че Китай е успял да изстреля ракета, развиваща хиперзвукова скорост над Южнокитайско море. Скоростта на звука е около 343 метра в секунда.

Други страни изглежда разполагат с подобна технология. Северна Корея твърди, че ракета, която изстреля в Японско море през септември, представлява хиперзвуково устройство, а руският президент Владимир Путин планира да разположи хиперзвукови крилати ракети през тази година.

Японските политици разглеждат хиперзвуковите оръдия като следващото поколение оръжия и вярват, че страната трябва спешно да засили своя потенциал за блокиране на въздушни атаки, особено по отношение на Китай.

Япония разработва система за релсови оръжия, като не цели да прихваща ракети, а да възпира изстрелването на такива, посочва политическо лице пред Nikkei.

Хиперзвуковите ракети летят по неправилни траектории, така че конвенционалните системи за прихващане, които атакуват балистични ракети, летящи по параболична траектория, не могат да ги спрат.

Новата система ще засили способността на Япония за противоракетно реагиране, която някои експерти описват като „дупка в отбраната на Япония“. В допълнение към въвеждането на релсови прехващачи към наличната система за противоракетна отбрана Япония обмисля и разполагането на ракети с голям обсег, които биха ѝ позволили да отвръща на атаки от разстояние.

Във фискалния бюджет за 2022 г. е включен и разход от 6,5 млрд. йени (56 млн. долара) за разработване на прототипи за релсово оръдие. Очаква се системата да бъде въведена в експлоатация през втората половина на десетилетието.

Наличните за Япония прихващащи ракети са ограничени до скорости от около 1700 метра в секунда. Очаква се прехващачите, изстреляни от електромагнитни релсови оръдия, да достигат скорост от над 2000 метра в секунда. По време на първите тестове на наличните прототипи някои ракети достигат скорост от близо 2300 метра в секунда.

Увеличаването на скоростта повишава шансовете прихващачът да успее да удари друга хиперзвукова ракета, преди последната да достигне целта си. Възможността за непрекъсната бърза стрелба с прихващачи също подобрява шансовете за поразяване на ракета, развиваща скорост, пет пъти по-голяма от тази на звука.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още