Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай използва блокчейн технология, за да помогне на фирми, засегнати от вируса

Вече са раздадени над 200 млн. долара през системата

Китай използва блокчейн технология, за да помогне на фирми, засегнати от вируса

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Докато китайските власти бързат да подкрепят компаниите, които се опитват да преживеят ефекта от разпространението на коронавируса, блокчейн технологията показва потенциала си в една старомодна финансова система, пише CNBC.

От Китайската нова година насам, 87 базирани в Китай компании са получили над 200 млн. долара заеми чрез трансгранична, пилотна блокчейн финансова платформа, обяви на пресконференция Сюен Чанън, заместник-директор на валутната администрация в азиатската страна. Той не уточни от коя дата е започнал процесът.

Празникът беше удължен с три дни до 2 февруари, в опит да се ограничи разпространението на вируса, който уби над 1500 души. Повече от половината Китай отложи започването на работния процес с поне седмица, а много части от страната все още са далеч от нормалните си дейности.

„Трансграничните, финансови платформи за блокчейн услуги могат да играят по-голяма роля и да помогнат на малките и средните компании да подобрят ефективността си и да имат удобството да получават финансиране от износна търговия и друга финансова кредитна подкрепа“, коментира Хенри Ма, главен информационен директор на подкрепяната от Tencent онлайн банка WeBank.

Още по темата
По-малките частни компании са сред тези, които понасят най-голям удар от коронавируса. През последните няколко седмици правителството и местните власти обявиха на няколко пъти, че отпускат подкрепа на по-малките фирми, които са отговорни за повече от половината от националния икономически растеж и заетостта.

Това е стъпка напред в усилията на националното правителство за последните няколко години, докато то се опитва да подобри достъпа на частните компании до финансиране в една доминирана от държавата система, без установени кредитни оценки и предпочитания към държавните предприятия.

Към петък вечерта банки и финансови инстуции бяха отпуснали над 537 млрд. юана (76,9 млрд. долара) кредити за борба с вируса, обясни на същата пресконференция в Пекин Лян Тао, заместник-ръководител на Китайската комисия за регулация на банките и застрахователната дейност.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Влиза ли суперкомпютърът в мащабните проекти на бизнеса?