IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на Apple достигнаха исторически връх

Анализаторите и инвеститорите са все по-големи оптимисти за представянето на компанията

19:30 | 11.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на акциите на Apple скочи до исторически връх, завръщайки се към рекордните нива, след като инвеститорите следиха цяла година, изпълнена със сътресения заради търговската война между САЩ и Китай и несигурност за търсенето на iPhone – продукт, от който Apple се отдръпва, но той все още е ключов за бизнеса ѝ, пише Bloomberg.

Стойността на книжата се повиши с 1,6%, достигайки нов дневен пик от 233,82 долара към 9:58 ч. местно време в Ню Йорк, изпреварвайки предишния връх от преди 53 седмици.

Рекордът е кулминацията на ралито през 2019 г. – година, която започна с мечи нагласи, тъй като Apple сви прогнозата за приходите си за първи път от близо 20 години. Ходът, предприет в отговор на слабата прогноза за продажбите на iPhone и за китайската икономика, изпрати акциите до най-ниското им равнище от април 2017 г.

Оттогава обаче книжата бележат почти непрестанен ръст на стойността. Тя скочи с над 60% от януарското дъно досега, връщайки на компанията оценката от над 1 трлн. долара.

Точно както слабостта на Apple през четвъртото тримесечие на 2018 г. беше предизвикана преди всичко от опасенията за търсенето на iPhone, така възстановяването през тази година е свързано с отслабването на тези страхове.

Наскоро главният изпълнителен директор Тим Кук заяви пред германския вестник Bild, че „не може да е по-щастлив“ от премиерата на новия iPhone 11. Появи се информация, че Apple е казала на своите доставчици да увеличат производството. Същевременно анализаторите стават все по-позитивни за търсенето. Освен това очакват следващия iPhone, който ще излезе през 2020 г. и ще поддържа 5G, ще бъде хит.

От друга страна, Apple е различна компания от тази, която беше, когато постигна предишните си исторически върхове. Базираната в Купертино компания се трансформира в такава за услуги, залагайки на видео и музикален стрийминг, както и на кредитна карта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още