IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Libra продължава да губи подкрепа, този път в лицето на Mastercard, Visa и eBay

Компаниите за разплащания Stripe и Mercado Pago също се изтеглят от проекта

12:00 | 12.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дружествата Mastercard, Visa, eBay и компанията за разплащания Stripe се отказват от проекта за дигитална валута на Facebook, наречен Libra, съобщава BBC News.

Тяхното решение, за първи път публикувано от Financial Times, е предхождано от оттеглянето на PayPal, обявено още през миналата седмица. Базираната в Сан Хосе компания за разплащания „взе решението да се откаже от бъдещо участие“ в Libra Association, но тя ще продължава да подкрепя мисията на Libra и ще продължи да обсъжда потенциално бъдещо сътрудничество, посочва неин говорител. 

Оттеглянето на четирите други дружества представлява огромен удар върху плановете на Facebook да наложи Libra, която компанията определя като глобална валута.

Проектът предизвика сериозни притеснения сред регулаторите и политиците, особено в САЩ.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг ще свидетелства пред Комисията за финансови услуги към Камарата на представителите в САЩ на 23 октомври, тъй като социалната мрежа се сблъсква с все повече критики от страна на властите за планираната си дигитална валута.

Регулаторите са повдигнали изразяват множество опасения относно Libra, включително риска тя да бъде използвана за пране на пари.

Mercado Pago, друга компания за разплащания, обслужваща предимно Латинска Америка, също се изтегли от Libra Association. Това означава, че от шестте дружества, свързани с разплащания, остава само едно - PayU.

Базираната в Нидерландия PayU не отговори на искането на BBC за коментар в петък.

В изявление, публикувано в петък, eBay заяви, че „уважава“ проекта Libra.

„Въпреки това, eBay взе решение да не продължи напред като основател. Понастоящем сме фокусирани върху въвеждането на eBay за управление на плащания за нашите клиенти. "

Говорител на Stripe заяви, че фирмата подкрепя целта за улесняване на глобалните плащания.

"Libra има този потенциал. Ще следим внимателно нейния напредък и ще останем отворени за работа с Libra Association на по-късен етап“, посочи говорителят.

От Visa в същото време заявиха, че "ще продължим да преценяваме ситуацията и нашето крайно решение ще се определи от редица фактори, включително способността на Асоциацията да задоволи изцяло всички необходими регулаторни очаквания."

Libra Association, създадена от Facebook за управление на проекта, заяви по повод напускащите компании: „Оценяваме тяхната подкрепа за целите и мисията на проекта Libra.

„Въпреки че съставът на членовете на Асоциацията може да расте и да се променя с течение на времето, принципът на дизайн на управлението и технологиите на Libra, заедно с отворения характер на този проект, гарантира, че мрежата за плащания на Libra ще остане устойчива“, допълват от организацията.

Изпълнителният директор на Facebook, който отговаря за Libra, Дейвид Маркъс, написа в Twitter, че загубата на компаниите е "освобождаваща".

"Разбира се, това не е страхотна новина в краткосрочен план, но по някакъв начин е освобождаваща. Промяна в подобна величина е трудна. Знаете, че сте на път към постигане на нещо значимо, когато се натрупа толкова много натиск“, подчерта Маркъс, който преди да се присъедини към Facebook изпълняваше длъжността президент на PayPal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още