IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск приключи с копаенето на hyperloop-тунела в Лас Вегас

Boring Co. ще използва основната рамка на превозните средства на Tesla Model 3 и Model X, модифицирана да побира до 16 пътници

15:43 | 14.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Не всички проекти на Илон Мъск са осуетени от пандемията от коронавируса. Докато милиардерът влезе в сблъсък с местните власти в Калифорния през тази седмица заради възобновяване на производството във фабрика на Tesla Inc. във Фримонт, неговата компания за копаене на тунели постигна нови успехи в Невада.

Машината му за тунели Godot Plus проби стена близо до Конгресния център в Лас Вегас. Това отбеляза последната фаза на разкопките за двата основни транспортни тунела по проекта за тунелен транспорт под Лос Анджелис и ще донесе на компанията на Мъск Boring Co. следващата част от общо 48,7 милиона долара заплащане от официалната маркетингова агенция на Южна Невада, информира Bloomberg.

„От гледна точка на строителството, ние сме по трафик", каза Стив Хил, главен изпълнителен директор на агенцията. Всъщност Boring Co. е „дори избързва“, което според него е гаранция, че планираната транспортна мрежа на компанията ще бъде отворена за обществеността до януари.

Когато строежът приключи, тунелите ще служат като сърцевина на транзитна система, свързваща източната част на комплекса South Hall със западния край на нова сграда - маршрут на разстояние по-малко от миля (1,6 км). Междинна спирка ще обслужва централните и северните изложбени зали. Boring Co. също така планира да изгради пешеходен тунел между South Hall и близкия паркинг.

За да придвижва пътници, Boring Co. ще използва основната рамка на превозните средства на Tesla Model 3 и Model X, модифицирана да побира до 16 пътници.

Строителството напредва бързо и Хил заяви, че служителите на Boring Co. са взели предпазни мерки, за да предотвратят заразяването с Covid-19. Те включват задължителни проверки на температурата, носенето на маски и социалното дистанциране както за служителите на Boring Co., така и за работниците в комплекса, които в момента изграждат разширяването му, заяви Хил.

Нещата не са толкова спокойни за Мъск в Калифорния, където той се сблъсква с местните власти заради възобновяването на производството във фабрика на Tesla във Фрeмонт. Тесла отново отвори завода „въпреки правилата на окръг Аламеда“, написа в Twitter  Мъск.  „Ако някой бъде арестуван, моля това да съм само аз“, добави той. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви в подкрепа на действията на Мъск във вторник

В Лас Вегас транзитната система Boring Co. ще бъде въведена навреме за изложението Consumer Electronics Show (CES) през януари. Въпреки това, тъй като редица конференции биват отменяни по цял свят, не е ясно дали CES ще се проведе присъствено през 2021 г.

„Ще искат ли туристите да използват възможностите за подземни пътувания след Covid-19?“ попита Стивън Милър, директор на Центъра за бизнес и икономически изследвания в Университета на Невада, Лас Вегас. „Хората се нуждаят от увереност, че ще бъдат в безопасност. Това ще отнеме време", каза той.

Хил заяви, че транспортната система на Boring Co. отговаря на стандартите за обществена безопасност, тъй като позволява на пътниците да се возят самостоятелно или с предварително избрани групи. Отначало модифицираните Tesla модели, използвани като превозни средства, ще изискват шофьори, но в крайна сметка те ще работят автоматично, което ще позволява по-голямо социално дистанциране. Хил каза също, че превозните средства ще бъдат дезинфекцирани редовно, ако коронавирусът все още е налице, когато системата „Loop“ бъде пусната за обществеността.

„Когато избрахме системата на Boring Co., не я избрахме със заплаха за здравето, като коронавируса, предвид“, каза Хил. „Но функциите на Loop ще позволят на нашите посетители да се чувстват по-сигурни, като го използват", добави той.

Илон Мъск се надява да направи революция в начина за придвижване с проекта си за т. нар. hyperloop – система от подземни тунели, през които във вакуум се движат транспортни капсули с висока скорост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още