Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Нов фонд за рисков капитал ще помага на европейски стартъпи

Целта е те да се конкурират по-успешно с играчите от САЩ и Азия

Нов фонд за рисков капитал ще помага на европейски стартъпи

Снимка: Pixabay

Компанията за рисков капитал Balderon Capital създава нов фонд за 400 млн. долара, който по думите ѝ ще бъде ползван за инвестиции в европейски технологични стартъпи, които са в начален етап на развитие, пише CNBC.

Balderton обяви, че фондът е насочен към стартъпи, набиращи инвестиции в серия А, с други думи такива, които искат да наберат първото си финансиране. Компанията, която е базирана в Лондон, допълва, че новият фонд ще прави около 12 инвестиции годишно.

Европейският стартъп сектор изостава спрямо този в Съединените щати и този в Китай, особено по рисков капитал и оценки. Има някои сигнали, че индустрията на континента все пак набира сили.

Доклад на друга компания за рисков капитал, Atomico, от миналата година, показа, че Европа е привлякла два пъти повече технологични първични публични предлагания от САЩ, а наскоро листнатите европейски фирми се представят по-добре от американските си конкуренти. Едно от значимите IPO-та през 2018 г. беше това на Adyen, холандска фирма за разплащания, чиято цена на акциите нарасна с над 50% след пазарния дебют.

Ларс Фелдсое-Нилсен, генерален партньор в Balderton, коментира пред CNBC, че не смята, че Европа е далеч от създаването на технологична фирма, която може да се конкурира с гиганти от Силициевата долина като Facebook и Google или с китайски онлайн платформи като Alibaba и Tencent.

“Не смятам, че сме далеч от това”, посочва Фелдсое-Нилсен, бивш директор на Uber. “Прекарах 10 години в Силициевата долина преди да се присъединя към Balderton. За мен има промяна, която означава, че сега не изоставаме”.
 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Apple заличи половин трилион долара от пазарната си капитализация за 12 сесии