Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Регулациите преди коронавируса затрудняват идентификацията на клиента

Трябва да повишим фокуса върху киберхигиената си, съветва Николай Алдимиров, председател на Центъра за превенция и противодействие на изпирането на пари

гледано: 3816   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Трябва да повишим фокуса върху киберхигиената си и да дадем възможност за дистанционни идентификации, електронно и цифрово плащане, инвестиране в специализиран софтуер и системи за мониторинг, актуализиране на оценките на риска, споделяне на добри практики, анализ на въздействието от пандемията и засилване комуникацията между държавния и частния сектор. Това препоръча в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие"  Николай Алдимиров, председател на управителния съвет на Центъра за превенция и противодействие на изпирането на пари (ЦППИП).

Още по темата

"Пандемията около коронавируса доведе до безпрецедентни предизвикателства и икономически катаклизми. Наред с това се появиха нови заплахи и уязвимости. Мерките за ограничаването на коронавируса показват влияние върху светлата и сенчестата част от икономиката. Това няма как да не доведе до промяна в поведението на престъпниците, които преминаха към друг тип незаконно поведение", коментира той.

По думите на експерта измамите в частта на киберпрестъпността са доста разпространени и сред тях открои неправомерното използване ни държавните средства и международна финансова помощ, както и телефонните измами, които според него остават все така водещи сред по-възрастните хора.

Алдимиров информира, че най-новите измами са свързани с фишинг атаки и злоупотреби с благотворителни дарения, предназначение за борбата с пандемията.

"Безработицата също се отразява на отпускането на кредитите и измамните схеми, свързани с тях", посочи председателят на ръководството на Центъра за превенция и противодействие на изпирането на пари.

От анализа на Николай Алдимиров стана ясно, че промяната в политическата и икономическата активност затрудни държавните и частните организации.

Нормативната база беше адекватна преди коронавируса. Създадените към момента регулации не са предвидили новия тип отношения, а това затруднява идентификацията на клиента", е мнението на специалиста.

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
SeedBlink открива вторичен пазар за инвеститорите