IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискови инвестиции за 222 млн. лв. се насочват към технологични компании у нас

Секторите на телемедицината и онлайн пазаруването ще са с голям потенциал за развитие, посочи Юлиян Арнаудов, основател на TechTrends

17:47 | 07.01.21 г.
Рискови инвестиции за 222 млн. лв. се насочват към технологични компании у нас

„43 сделки за 128 млн. евро е равносметката за придобивания през 2020 година", съобщи той, но посочи, че те не изчерпват целия сектор и напомни, че при повечето от тях инвеститорите са били най-много активни преди началото на коронавирусната пандемия. 

Арнаудов напомни, че през миналата година бяха одобрени голяма част от фондовете за рисков капитал, които ще могат да инвестират в малки и средни компании, включително и в стартъпи.

Основателят на TechTrends е на мнение, че има основание за оптимизъм за 2021 г.

Сред новите инвеститори Арнаудов отбеляза Българския мецанин фонд, „Витоша венчър партнърс“, "Иновейшън Кепитъл" и други, като посочи, че част от тези фондове ще разпределят само европейско финансиране, а друга част имат и частни инвеститори.

Като едни от най-интересните сделки за миналата година основателят на TechTrends изброи привличането на 80 млн. долара финансиране на Hyperscience от Bessemer Venture Partners и други големи инвеститори; комплексната сделка, в която Paynetics, Phyre и Phos набраха близо 5 млн. евро; инвестиционната сделка за 4 млн. евро, която затвори стартъпът „Насекомо“.

Арнаудов прогнозира, че секторите на телемедицината и онлайн пазаруването ще са сред ключовите през 2021 г. с голям потенциал за развитие.

По отношение на привличането на големи инвестиции експертът отбеляза, че от съществена важност са потенциалните пазари и потребители на компанията и нейният бизнес модел.

Кои са най-добре представящите се технологични компании в България? Какви инвестиции бяха направени в технологичния сектор? На какъв етап се включват инвеститорите с финансиране на стартъпи? Какво гледат инвеститорите в бизнес модела на компаниите, за да я харесат?   

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още