IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ "много скоро" ще започнат да дават лицензи за работа с Huawei

Това може да разсее облаците над компанията, макар че всичките 260 заявки няма да получат одобрение

16:12 | 04.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Поставянето на Huawei Technologies в черния списък на Министерството на търговията на САЩ може да отслаби хватката си в близко бъдеще.

Търговският министър Уилбър Рос заяви в интервю за Bloomberg, че лицензите, позволяващи на американски компании да работят с Huawei, ще започнат да се издават “много скоро”.

Досега има 260 заявки, или “повече, отколкото очаквахме”, коментира Рос, но подчерта, че не всички ще получат одобрение. По думите му компаниите трябва да приемат, че няма да получат лиценз, дори и САЩ да одобрят “доста” изключения.

Рос не подсказа кои фирми са кандидатствали за лиценз. Въпреки това търговската забрана засегна Google много повече от други компании. Huawei не може да предлага нови телефони с Android и приложения на Google, докато забраната е в сила, а възможността да ъпдейтва този софтуер във вече наличните си смартфони ще изчезне, когато временните лицензи изтекат. Перманентен лиценз може да позволи на Google и Huawei да възстановят бизнеса си.

Телекомите обаче може да нямат този късмет. Забраната на Huawei беше предизвикана преди всичко от опасения, че Китай може да използва нейното оборудване, за да шпионира САЩ, а Федералната търговска комисия дори предложи да забрани на телекомуникационните компании да използват хардуер на Huawei, ако получават финансиране от държавен фонд.

Компаниите, които ще бъдат изключение, най-вероятно няма да работят с телекомуникационно оборудване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още