IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия: Не сме хаквали телефона на Джеф Безос

Твърдението е „абсурдно“, посочват от кралството

10:08 | 22.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Саудитска Арабия заяви, че медийните публикации, според които кралството стои зад хакването на телефона на основателя на Amazon.com Джеф Безос, са „абсурдни“, предава Ройтерс.

Телефонът на милиардера е хакнат още през 2018 г. след получаването на съобщение в WhatsApp, изпратено от личния акаунт на саудитския принц Мохамед бин Салман, писа по-рано Guardian, позовавайки се на свои източници.

Криптираното съобщение от номера, използван от принца, се смята, че е включвало зловреден файл, който е проникнал в телефона на Безос и е използван за извличането на огромни обеми от данни в рамките на часове.

„Скорошните медийни публикации, предполагащи, че кралството стои зад хакването на телефона на господин Джеф Безос, са абсурдни. Призоваваме за разследване на случая във връзка с тези твърдения, така че всички факти да излязат наяве“, посочва посолството на Саудитска Арабия в Съединените щати в публикация в Twitter.

Amazon отказва да коментира въпроса.

Отношенията между главния изпълнителен директор на Amazon и саудитското правителство се влошиха миналата година, след като той сподели за недоволството на Саудитска Арабия от публикации във в. Washington Post, който е собственост на Безос, за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

От екипа на милиардера посочиха по това време, че Саудитска Арабия е имала достъп до телефона му и е получила лична информация от него, включително лични съобщения с бивша телевизионна водеща, за която имаше слухове, че се среща с Безос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още