IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank иска да запази мажоритарен дял в Arm

Японският гигант цели да листне компанията възможно най-скоро, но изчаква пазарът да се успокои

21:00 | 12.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японският технологичен конгломерат SoftBank възнамерява да запази мажоритарен дял в британския дизайнер на чипове Arm предвид първичното публично предлагане на компанията, пише CNBC.

Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон потвърди новината днес, след като миналия месец Bloomberg я обяви, като се позова на източници, запознати с въпроса.

Сон разкри, че SoftBank планира да листне Arm възможно най-скоро, но допълва, че компанията иска да изчака, за да види дали фондовият пазар ще продължи да е все така волатилен. През февруари Сон каза, че Arm вероятно ще бъде листната в рамките на фискалната година до 31 март 2023 г.

Милиардерът отказва да коментира каква оценка очаква за Arm, чиято енергийно ефективна архитектура за чипове се използва в повечето смартфони в света и в много други продукти.

SoftBank беше на път да продаде Arm на американския гигант в производството на чипове Nvidia за 40 млрд. долара, но сделката се провали през март, предвид критиките от страна на регулаторите в САЩ, Европа, Китай и Великобритания.

Що се отнася до това къде SoftBank ще листне Arm, Сон е казвал, че възнамерява да направи компанията публична в Ню Йорк.

Британското правителство обаче иска Arm да бъде листната на Лондонската фондова борса.

Премиерът Борис Джонсън е изпратил писмо до SoftBank, в което призова компанията да обмисли листване на Arm в родната ѝ страна, писа Financial Times по-рано този месец. SoftBank отказва да коментира въпроса за писмото.

Анализатори поставят под въпрос дали SoftBank ще може да генерира много пари от IPO-то в сравнение с продажба.

Междувременно днес японският гигант отчете рекордна загуба на своето инвестиционно звено Vision Fund, след като технологичните акции бяха засегнати от нарастващите лихви и от натиска на регулаторите в Пекин.

Vision Fund отчете 3,5 трлн. йени (27,4 млрд. долара) загуба за фискалната година до 31 март. Това е най-голямата му загуба откакто инвестиционният фонд беше създаден през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още