IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX сключи споразумение с НАСА

То цели избягване на сблъсъци между космическите кораби на агенцията и сателитите Starlink

22:29 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

НАСА обяви, че е подписала споразумение с компанията на милиардера Илон Мъск SpaceX. То се фокусира върху избягването на сблъсъци между космическите кораби на агенцията и голямата група сателити на ракетната компания, предава Ройтерс.

Споразумението ще подобри обмена на данни между НАСА и Starlink, предприятието за космически интернет на SpaceX, така че да се гарантира, че и двете страни са напълно наясно с точното местоположение на космическите кораби и отломките в орбита.

„След като търговските компании изстрелват все повече и повече сателити, е от решаващо значение да увеличим комуникациите, да обменяме данни и да установим най-добрите практики, за да гарантираме, че всички ние поддържаме една безопасна космическа среда“, коментира администраторът на НАСА Стив Юрчик.

SpaceX се е съгласила нейните сателити Starlink ще маневрират автономно или да се управляват така, че да се гарантира, че сателитите на НАСА могат да работят без прекъсване, обяви космическата агенция.

Миналата година Илон Мъск обяви, че планира да листне на борсата Starlink след няколко години, когато ръстът на приходите е плавен и предсказуем. По думите на предприемача това е важен нов поток от приходи за SpaceX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още