IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba очаква 33% ръст на нетната печалба за фискалната година

Резултатите на компанията са насърчени от продажбата на звеното за чипове

12:33 | 15.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската компания Toshiba Corp. обяви, че очаква нетната ѝ печалба да скочи с 33 на сто през тази фискална година, благодарение на планираната продажба на звеното й за чипове за памет за 18 млрд. долара, предава Ройтерс.

Нетната печалба на борещия се с проблеми конгломерат вероятно ще нарасне до 1,07 трлн. йени (9,75 млрд. долара) от 804 млрд. йени, отбелязвайки втората поредна година на печалба за компанията, след години на финансова криза заради счетоводния скандал и прекалено големите разходи на нейното американско звено за ядрена енергетика Westinghouse.

През миналата година Toshiba се съгласи да продаде своето звено за чипове на консорциум, воден от Bain Capital и южнокорейската SK Hynix, но източници твърдят, че сделката не е одобрена от китайските регулатори този месец.

Източници, запознати с въпроса, твърдят, че крайният срок, в който Китай трябва да завърши разглеждането на сделката, е 28 май, а Toshiba се надява на решение дотогава.

Базирани в Токио източици, запознати със сделката, твърдят още, че са притеснени от търговските отношения между Пекин и Вашингтон, защото те могат да повлияят на темпа и на резултата от проверката, макар че не са сигурни колко силно може да е това влияние.

Ако одобрението от Китай не бъде получено, Toshiba може да се откаже от споразумението. Тя вече не се нуждае отчаяно от средства, след емитирането на 5,4 млрд. нови акции на чужестранни инвеститори в края на миналата година, а някои инвеститори активисти се противопоставиха на продажбата, посочвайки, че сделката значително подценява звеното.

В изявление, направено днес, Toshiba обяви, че планира да продаде това подразделение и ще върне средства на акционерите след продажбата.

Компанията очаква да отчете 970 млрд. йени печалба от продажбата. 

Вижте още в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още