IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber няма да излезе на печалба в САЩ още поне шест месеца

Компанията среща огромна конкуренция от страна на Lyft на вътрешния си пазар

13:44 | 10.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания за споделено пътуване Uber Technologies ще продължи да генерира загуба на вътрешния си пазар още поне шест месеца, тъй като нейният конкурент Lift се оказва огромно предизвикателство за нея, обяви главният изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи. Изявлението е първият му публичен коментар, откакто пое поста преди два месеца, предава Ройтерс.

"На американския пазар има голяма конкуренция между нас и Lyft, така че не смятам, че САЩ ще ни бъде печеливш пазар в следващите шест месеца“, коментира Косровшахи.

Говорител на Uber потвърди, че компанията като цяло няма да излезе на печалба, макар че в някои градове могат да се постигнат много добри резултати.

Косровшахи пое ръководството на Uber през август, след като беше начело на туристическата компания Expedia цели 12 години. Очаква се той да има по-лек подход от своя предшественик Травис Каланик. В четвъртък Косровшахи коментира процеса по преговори с регулаторите в Лондон, които през септември отказаха да подновят лиценза на компанията.

Uber често е казвала, че голямата ѝ загуба е необходимост, тъй като трябва да се установи на нови пазари. Липсата на печалба на вътрешния ѝ пазар обаче, където компанията оперира от 8 години, както и на други сериозни пазари като Югоизточна Азия, повдигат въпроси за бизнес модела на стартъпа.

Косровшахи коментира и предизвикателствата, свързани с растежа на Lyft. По-малката услуга за споделено пътуване, която започна работа през 2012 г. и оперира единствено в САЩ, направи експанзия в над 350 града в 41 щата тази година. Миналия месец тя набра 1 млрд. долара в рамките на рунд на финансиране, воден от Alphabet.

За кратък период през миналата година Uber генерира печалба в САЩ и Канада.

Косровшахи подчерта предизвикателствата в Югоизточна Азия, където Uber трябва да инвестира значително, за да се конкурира с услугите Ola и Grab.

Изпълнителният директор отхвърли възможностите за по-нататъшна консолидация подобно на сделките, които Uber сключи с конкурентите си в Китай и Русия.

Във Великобритания и Бразилия перспективите са по-добри. Косровшахи твърди, че компанията вече е провела конструктивни преговори с регулаторите на Острова.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още