IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vivacom пуска разплащателна карта, на която пише само името на картодържателя

Картата ще има и виртуален вариант, който е наличен в дигиталния портфейл на компанията

12:57 | 14.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;www.vivacom.bg/bg/pay.</em></p>

Снимка: www.vivacom.bg/bg/pay.

Vivacom се превърна в първия телеком в Централна и Източна Европа и един от първите два мобилни оператора на континента, който предлага услугата Mastercard Digital First. Става дума за иновативен модел, предлагащ по-голяма сигурност в областта на разплащанията, разкриват от компанията.

Mastercard Digital First дава достъп до виртуална карта за разплащане в дигиталния портфейл Pay by Vivacom, който компанията пусна по-рано тази година, както и физическа карта с всички функционалности за безконтактните карти. Бонусът тук е по-голяма сигурност и по-голям контрол върху информация.

Всичко това се случва, след като в началото на юни Миглена Инджова, ръководител продуктово развитие „Финтех и дигитални услуги“ във Vivacom разкри в подкаста „Update” на Bloomberg TV Bulgaria, че компанията подготвя интересна функция, която на този етап искаше да запази в тайна.

Тогава стана ясно, че телекомът планира скоро да предложи и физическа карта към дигиталния си портфейл.

Новото предложение включва физическа карта, на която са изписани само имената на картодържателя, а от пластиката липсва всякаква чувствителна информация. Другите добре познати данни, като 16-цифровия номер (ПАН) и CVC кода за онлайн плащания, са налични, но в дигиталния портфейл, където се съхраняват. Достъп до тези данни има само титулярът, като за целта трябва да използва или секретен код, или биометричните си данни.

Идеята на всичко това е да се предотвратят злоупотреби. Физическата карта не може да се ползва на банкомат или в случай на кражба да бъде ползвана за неоторизирани покупки в интернет. Тя може да се заключва през приложението, а всеки потребител получава известия и подробна информация за всички разходи, които е направил по сметката си.

„Финтех услугите са част от стратегията на всяка технологична компания, каквато е и Vivacom. Следим пазарните тенденции и се стремим да предложим иновативни, ефективни и не на последно място сигурни решения, с които да помогнем на потребителите да управляват по-лесно парите си“, коментира пред Investor.bg Симеон Пешев, старши мениджър „Финтех и дигитални услуги“ в компанията.

Проучвания на Mastercard сочат, че хората търсят все по-голяма сигурност, докато дигитализацията на банковата индустрия напредва. 69% от респондентите твърдят, че сигурността е един от най-важните критерии за използване на дигитални банкови услуги.

По думите на Симеон Пешев предлагането на Mastercard Digital First е било планирано още при първоначалното изготвяне на бизнес модела на Pay by Vivacom.  

„Реализирахме проекта благодарение на взаимните усилия на ангажираните екипи от компанията ни и със съдействието на партньорите ни, което е безспорно доказателство за успешното сътрудничество между телеком, финансова институция и финтех компания“, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още