IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният бизнес на Siemens може да се окаже най-голямото IPO в Европа за 2018 г.

Очаква се IPO-то на част от компанията да генерира средства между 3,9 и 4,65 млрд. евро

14:23 | 05.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичната компания Siemens ще продължи напред с първично публично предлагане на здравния си бизнес, което е част от плана на главния изпълнителен директор Джо Кесер да се освободи от някои подразделения на най-голямата инженерна компания в Европа, коментира Bloomberg.

IPO-то на дял от 15% в Siemens Healthineers е планирано за 16 март, заяви базираната в Мюнхен компания в неделя. Siemens очаква да генерира средства между 3,9 и 4,65 млрд. евро от предлагането. Акциите ще се продават на цена от 26 до 31 евро.

Първичното публично предлагане, което може да се окаже най-голямото в Европа за тази година, оценява Siemens Healthineers на 31 млрд. евро. Това е под по-ранна оценка за 40 млрд. евро. IPO-то се случва на фона на пазарна волатилност, която временно уби интереса на инвеститорите. Залог на Siemens Healthineers за успеха на портфолиото си Atellica от лабораторно оборудване и продукти, стартирано през 2017 г., също натежава върху продажбата.

IPO-то е част от по-широката реформа в Siemens, предприета от Кесер, който освен това сля подразделението за вятърна енергия с испанския конкурент Gamesa през 2017 г. и обедини бизнеса за производство на влакове с този на Alstom. Според запознати източници Кесер планира да продаде и бизнеса за механични решения Flender.

През ноември 2016 г. Siemens обяви, че планира IPO на миноритарен дял в бизнеса си, който продава скенери, рентгенови машини и друго диагностично оборудване. Healthineers е отбелязала печалба за 2,49 млрд. евро при приходи за 13,8 млрд. евро за годината до 30 септември, сочи финансов отчет на компанията майка от ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още