IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската Qantas разпродаде “полета си за никъде” за минути

Билетите за икономичната класа за седемчасовия полет струват 480 евро, а за първа класа - 2300 евро

13:52 | 18.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/DAN HIMBRECHTS</em></p>

Снимка: EPA/DAN HIMBRECHTS

Билетите за куриознния “полет - разходка на дълги разстояния до никъде”, изпълняван от австралийската авиокомпания Qantas, са разпродадени  само за десет минути, се казва в съобщение на компанията Предполага се, че Boeing 787-9 Dreamliner ще излети от Сидни на 10 октомври и след това ще прелети относително ниско над най-известните забележителности на страната, преди да кацне отново в Сидни седем часа по-късно без междинно кацане.



“Това е може би най-бързо разпродаденият полет в историята на Qantas", казва говорител на компанията, цитиран от DPA. Изпадналата във финансови затруднения заради пандемията на коронавируса компания искаше да привлече пътници с идеята и да им даде възможност да преодолеят затворените в момента граници в страната поне от въздуха.

Освен всичко друго, пътниците могат да се насладят отвисоко на Големия бариерен риф, могъщите скални образования Улуру (известни преди като Ayers Rock) и пристанището в Сидни. Карантина заради коронавируса или паспорт не са необходими. Билетите за икономичната класа са се продавали за780 австралийски долара (480 евро), докато място в бизнес класа се е предлагало за малко под 3800 австралийски долара (2300 евро). Няколко медии цитираха авиокомпанията, че самолетът ще слезе на около 1200 метра при забележителностите. Dreamliner има особено големи прозорци, според Qantas те са с 65 процента по-големи, отколкото при сравними самолети.


„Знаехме, че този полет ще бъде популярен, но не очаквахме да бъде разпродаден за десет минути“, казва Qantas. Очевидно на хората им липсвала възможността да пътуват и да летят. "Ако има търсене, определено ще обмислим предлагането на повече полети за разглеждане на забележителности, докато вътрешните граници не се отворят отново”.

Междувременно и други авиокомпании поемат по същия път - едва преди няколко дни стана ясно, че и Singapore Airlines планира т. нар. полети до никъде – пътувания, които започват и завършват на едно и също летище, в опит да стимулира приземения си пътнически бизнес. Японската ANA Holdings също продаваше билети за чартърен полет до никъде, а две тайвански авиокомпании започнаха сходни кампании - Starlux Airlines пусна пътуването „правейки се, че заминаваме за чужбина“, а EVA Airways запълни всички 309 места на специален полет за Деня на бащата.

По-стриктните правила за пътувания с цел контролиране на разпространението на пандемията от COVID-19 засягат авиационната индустрия в цял свят и авиопревозвачи  понесоха особено тежък удар, защото не оперират вътрешни полети. Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) не очаква пътническият трафик да се възстанови на нивата си преди пандемията до 2024 г.



Заради пандемията на коронавируса не само границите в Австралия са затворени за посетители от чужбина в продължение на месеци, но и пътуванията между отделните щати също са до голяма степен забранени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още