IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китара на Джон Ленън, смятана за изгубена, бе продадена за 2,41 млн. долара

Първоначалната цена на модела Гибсън J-160E бе 300 хил. долара

13:18 | 08.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акустична китара на Джон Ленън, която дълго време беше смятана за изгубена, беше продадена на търг в Бевърли Хилс за 2,41 млн. долара, предава БТА.

Търгът беше организиран от аукционната къща Julien's. Първоначалната цена на китарата, която Ленън изгубил по време на концерт в Лондон през декември 1963 г., беше 300 хил. долара.

Китарата беше открита неотдавна в Ню Йорк. Аукционната къща посочва, че не знае при какви обстоятелства е била намерена китарата, която е модел Гибсън J-160E.

Известно е, че Ленън е използвал китарата за композирането на някои прочути парчета на Бийтълс като "Love me do", "She loves you", ''Please Please me', "I want to hold your hand".

В рамките на същото събитие барабан, принадлежал на Beatles, намери купувач за 2,1 млн. долара, достигайки една от най-високите цени за предмет, свързан с историята на рокендрол музиката, предаде Ройтерс.

Половината от приходите от продажбата на китарата ще отидат за Spirit Foundation, благотворителна организация, която Ленън и неговата вдовица Йоко Оно основават.

Автентичността на музикалния инструмент е установена по неговия сериен номер и по самото дърво, от което е изработен.

Купувачът на китарата е пожелал да запази анонимността си. 

Цената надвишава сумата от 965 хил. долара, платена в рамките на търг на Christie’s през 2013 г. за електрическа китара, на която Боб Дилън е свирил през 1965 г. на Newport Folk Festival.

Според Книгата за рекорди на Гинес китара Fender Stratocaster държи рекорда за най-висока цена - 2,7 млн. долара. Тя е продадена на благотворително събитие в Катар през 2005 г. Инструментът е покрит с автографи на звезди от ранга на Кийт Ричардс, Ерик Клептън и Пол Макартни.

Сред най-скъпо продадените предмети от Lulien’s Auctions е и един от барабаните на Beatles. Той е ползван по време на историческата изява на групата в The Ed Sullivan Show през 1964 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още