IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китари на Дейвид Гилмор бяха продадени за рекордните 21,5 млн. долара

Средствата ще бъдат дарени на екологична организация в Лондон

22:17 | 21.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият вокал и китарист на Pink Floyd Дейвид Гилмор продаде на търг колекцията си от китари за рекордните 21,5 млн. долара в четвъртък, съобщава Bloomberg. Сред китарите, които бяха продадени на аукциона, организиран от Christie’s, беше култова Fender, използвана в песента The Dark Side of the Moon.

Китарата от 1969 г., която Гилмор впоследствие модифицирал, беше продадена за 3 975 00 долара на собственика на Indianapolis Colts Джим Айрсей. Това беше най-голямата сума, плащана някога за китара, продавана на търг, съобщи Christie’s.

Айсрей се сдоби и с шестструнната акустична китара C.F. Martin, която била използвана в хитовете на Pink Floyd “Wish You Were Here” и “Shine On You Crazy Diamond”.

73-годишният композитор заяви, че ще дари приходите от продажбата на 127-те китари на базираната в Лондон екологична организация ClientEarth.

Предишният рекорд за най-скъпа китара, продадена на търг, беше 2,7 млн. долара за Fender Stratocaster с автографи от 19 музиканти, сред които Стинг, Пол Маккартни, Ерик Клептън и Джими Пейдж. Целта беше набиране на средства за пострадалите от цунамито в Азия през 2004 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още