IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите препоръчват: Част IV - Захари Карабашлиев

Главният редактор на издателство "Сиела" препоръчва любими книги, филми и музика, за които си заслужава да отделим време

09:02 | 27.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Добрин Кашавелов</em></p>

Снимка: Добрин Кашавелов

"Лидерите препоръчват" е поредица от интервюта с български личности, доказани професионалисти в своята област, които дават своите препоръки за качествено съдържание, на което да посветим времето си в следващите месеци, в които ще сме повече време у дома.

Днес ви срещаме с едно добре познато лице от културните среди в България - Захари Карабашлиев. Той пише проза и драматургия, автор е на романите „18% сиво“ и „Хавра“, на повестта “Жажда”, на сборниците “Кратка история на самолета”, “Симетрия”, “Откат”, на есета, пиеси и сценарии. Носител е на наградите „Роман на годината“ на Фонд “13 Века България”, “Роман на годината” (Фондация ВИК), “Христо Г. Данов”, „Хеликон“, „Цветето на Хеликон“, “Комунитас” и др. Неговата белетристика е превеждана и публикувана в Съединените щати, Франция, Германия, Полша, Турция, Словакия, Хърватия, Сърбия, включена в престижната американска антология „Най-добрата европейска проза 2018”, а пиесите му са поставяни на сцени в България и чужбина. Между 1997 и 2014 г. живее в Съединените щати. От 2014 Захари Карабашлиев е главен редактор на издателство “Сиела”.  
 
Ето какво ни препоръчва Захари за следващите месеци и кой е неговият човек за пример през тази толкова предизвикателна година:
 

Филм: „Drive”

Не успях да видя наистина качествен филм, който да ме грабне последната година, затова препоръчвам „Drive”. В главната роля е Райън Гослинг. Самият той избира режисьора Nicolas Winding Refn. Жестока драма-екшън, семпла история, леко осемдесетарска атмосфера, убийствен саундтрак. 

Сериал: “Големи малки лъжи“

„Големи малки лъжи” с Никол Кидман, Рийвс Уидърспуун, Лора Дърн и дори Мерил Стрийп — ако някой си въобразява, че това е някаква тъпотия за богати отегчени „женки” жестоко се лъже. Изключителна история, базирана на романа на австралийката Лиан Мориарти. Страхотна режисура (Жан Марк Вале), прекрасен саундтрак…

Big Big

Книга: „Изкуството да бъдеш спокоен“

Много са. Но в това невротизиращо и нелогично време си заслужава да подчертая „Изкуството да бъдеш спокоен” на Райън Холидей (автор на „Твоето его е врагът”). Способността да запазиш вътрешен покой в един неспокоен и креслив свят е днес супер важно.

Джаджа: Усилвател

„Marshall” усилвател, с който слушаме музика. Модел „Stanmore”.

Музика: Black Pumas

Заради 4 годишната ни дъщеря – албумите на „Маргаритка”.  Иначе — тези дни нашият художник меломан Дамян Дамянов ми препоръча Black Pumas. Невероятни!!!

Домашно занимание за зимата: Предимно четене

Четене, готвене, четене, опити да се приспи детето, четене, гледане на филми /сериали/ и останалото кой както се чувства.

Човекът за пример на Захари Карабашлиев за 2020 г.:

Никога съм нямал човек-пример, защото никой не е съвършен във всичко. Един ми е пример за едно, друг за друго. А и последната година показа ясно на всички ни, че никой не е сам в това време, в този свят, в това, което прави. Никой човек не е остров, всеки е част от всичко останало. Намирам във всеки, с когото ме е срещнала съдбата, някаква част, която може да ми бъде пример - в един ще е подредеността, в друг постоянството, в трети трудолюбието, в трети смирение, в четвърти хъс… Всеки е пример за нещо. Огледайте се. Вгледайте се в хората около вас. Виждате ли?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още