IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината отбори от Английската висша лига вдигат цените на билетите си

Най-скъпият сезонен билет е на Тотнъм Хотспър

10:33 | 30.05.22 г.
<p>
	Феновете на Манчестър Сити, след като отборът спечели Английската висша лига тази година. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Феновете на Манчестър Сити, след като отборът спечели Английската висша лига тази година. Снимка: Bloomberg

За повечето фенове цената да гледат футбол от Английската висша лига се вдига, натоварвайки бюджетите на десетки хиляди поддръжници, които вече се борят с кризата с разходите за живот във Великобритания, пише Bloomberg.

От 20-те отбора, състезаващи се в елитното състезание в Англия следващия сезон, 11 са увеличили цената на най-скъпия си сезонен пропуск, включващ 19 мача, а 9 искат повече пари за най-евтината си опция, сочат данни, събрани от Bloomberg. Фенове и клубове се борят с инфлацията, която е на най-високото ниво от 40 години, и с безпрецедентен натиск върху жизнените стандарти.

Увеличенията са по-широкоразпространени в сравнение с преди година, когато само 6 отбора повишиха цените на сезонния билет на фона на несигурността около Covid-19. Само осем клуба избират да замразят най-високите си цени през предстоящия сезон, включително Ливърпул, който загуби финала на Шампионска лига в събота.

01 01

Най-скъпите сезонни билети (промяна спрямо предишния сезон)

Тотнъм Хотспър, който се класира за следващия сезон на Шампионска лига, финиширайки четвърти в Английската висша лига, продават най-скъпия сезонен билет в Англия, като най-скъпият пропуск струва 2025 паунда (2562 долара).

Макар че реално тази цена остава същата спрямо предишния сезон, това би струвало на жител на местния квартал Харинги 90% от месечната му средна заплата, според изчисленията на Bloomberg. Дори най-евтиният вариант на клуба (807 паунда) ще достигне почти една трета от месечната заплата на местните привърженици.

На сегашните нива цените на билетите показват „тревожно пренебрегване на икономическата реалност, пред която са изправени много фенове“, казва Катрина Лоу, съпредседател на Тръста на привържениците на Тотнъм Хотспър, който лобира клубът да направи билетите по-достъпни.

Конкурентът на Тотнъм в Северен Лондон – Арсенал, е на първо място за най-скъп от „евтините“ сезонни билети. На цена от 927 паунда той е по-скъп с 14% спрямо предишния сезон. Клубът е казал на Bloomberg, че наличните отстъпки за мачовете в Лига Европа и други купи са увеличили стойността на сезонните билети.

02 02

Най-евтините сезонни билети (промяна спрямо предишния сезон)

Феновете на Уулвърхемптън, който финишира на 10-о място в току-що приключилия сезон, са ядосани, че клубът повишава цените всяка година освен по време на блокадите около Covid-19. Най-скъпият и най-евтиният сезонен пропуск съответно вече е 786 паунда и 590 паунда.

Най-евтиният билет в Астън Вила, който наскоро намери място сред най-ценните отбори в Европа, е поскъпнал с 38% до 531 паунда, а най-скъпият – с 10% до 752 паунда.

В отговор на недоволство от страна на феновете говорител на клуба, който се издигна във Висшата лига през 2019 г. след три години във втора лига, заяви, че билетите „остават на конкурентни цени“ и отбелязва, че не са били увеличавани през 2016 г.

Засега един отбор не е обявил плановете си за предстоящия сезон – Челси, който сега е на американски собственици, след като Роман Абрамович бе принуден да го продаде. Клубът миналата година обяви планове рязко да увеличи цените на стотици места и да ги актуализира в клас с екстри, което предизвика гнева на феновете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още