Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

НАСА събира проекти за модули, които да отведат хора до Луната

Space X, Blue Origin и Lockheed Martin вече показаха собствени разработки в тази област

НАСА събира проекти за модули, които да отведат хора до Луната

Снимка: Архив Ройтерс

НАСА официално приема предложения за проекти на системи, които могат да кацат на Луната и могат да отведат хора на повърхността ѝ, пише The Verge. Космическата агенция обяви, че приема предложения от индустрията за комерсиализация на космическите пътувания, а срокът за подаването е 1 ноември, пише The Verge.

Този тип модули са ключов компонент от програмата Artemis на НАСА – инициатива за изпращане на хора до повърхността на Луната за по-малко от пет години. Желаещите ще трябва да живеят в нова космическа станция, която НАСА иска да изгради в орбита около Луната – т.нар. Gateway. Предполага се, че астронавтите ще трябва да пътуват до Gateway в бъдещата ракета на НАСА Space Launch System (SLS), а от там ще пътуват до самата Луна.

Компаниите, които ще кандидатстват, могат да ползват комерсиални превозни средства., като Falcon Heavy на Space X, ракетата New Glenn на Blue Origin, или бъдещата ракета на НАСА SLS.

От предложенията, които ще получи, НАСА планира евентуално да избере две от компаниите, които ще трябва да преминат през процеса по създаване на модулите и изпращането им в орбита на Луната. Една от машините ще бъде натоварена със задачата да направи първото от двете кацания на Луната с екип от хора през 2024 г., а второто ще се случи през 2025 г.

Още по темата

Няколко компании вече подсказаха какво точно планират. Lockheed Martin показа своя дизайн. Същото направи през май и Джеф Безос с Blue Moon на компанията му Blue Origin. Компанията твърди, че работи по машината през последните три години.

Призивът към индустрията беше отправен само няколко месеца, след като НАСА публикува два проекта, свързани с подробности за вида на моделите и договорите, които иска от сектора за комерсиализиране на космическите пътувания.

През тези месеци компаниите са дали обратна връзка на НАСА и са редактирали своите заявки. НАСА твърди, че е премахнала правилата за езика и изискванията, които компаниите са сметнали, че могат да забавят графика за разработка.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Една трета от приходите на Adidas се изпариха през второто тримесечие