IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pandora: Лабораторните диаманти са не само завинаги, а и за всички

Най-големият бижутер в света вече няма да използва естествени диаманти

16:28 | 04.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Pandora стана първият голям бижутер, който даде силен тласък за развитието на създадените в лаборатория диаманти. Датската компания заяви, че вече няма да използва диаманти, добивани по естествен път, като обяви обрат в развитието си и разкри нова стратегия за растеж, предаде FT.

Pandora продава повече бижута - 85 млн. - от всяка друга компания в света, но тъй като се стреми към масовия пазар, само около 50 хил. включват естествени диаманти.

Компанията ще започне да продава бижута със създадени в лаборатория диаманти - които са идентични на природните по отношение на оптиката и химическите характеристики - на цена от около 250 британски лири. Главният изпълнителен директор Александър Лачик твърди, че те са „не просто завинаги, а за всички“.

„Ако търсите пръстен за 10 хил. или дори за 5 хил. долара, вероятно не сте клиент на Pandora. Става въпрос да направим тези продукти достъпни за по-широка аудитория", казва той пред Financial Times.

Александър Александър

Александър Лачик. Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg

Насочването към създадени в лаборатории диаманти - които Pandora рекламира като въглеродно неутрални, тъй като са произведени с 60% възобновяема енергия, а останалите емисии са компенсирани - е първата видима част от новата стратегия на датската група.

Диамантите са най-голямата категория в бижутерията, но Pandora няма значително присъствие в нея. Затова насочването към създадени в лаборатория диаманти изглежда логичен ход, въпреки че компанията отказва да уточни какви количества поръчва и откъде.

Pandora вече обяви, че ще използва само рециклирано злато и сребро от 2025 г.

Компанията отчита и по-добри от очакванията резултати за първото тримесечие и повиши прогнозата си за цялата година. Сега тя очаква основните приходи да се увеличат с повече от 12% спрямо над 8% по-рано, а маржът на оперативната печалба да бъде над 22% в сравнение с над 21%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още