Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Швеция е първият пазар на Coca-Cola с изцяло рециклирана пластмаса в опаковките

Трансформацията, която ще се случи през следващата година, ще намали използването на нова пластмаса с 3500 тона годишно

Швеция е първият пазар на Coca-Cola с изцяло рециклирана пластмаса в опаковките

Източник: Ройтерс

Швеция ще стане първият пазар, където всички продукти на Coca-Cola ще се продават в бутилки от напълно рециклирана пластмаса, тъй като компанията се опитва да намали своето въздействие върху околната среда.

Трансформацията, която ще се случи през следващата година, ще намали използването на нова пластмаса с 3500 тона годишно, според Coca-Cola и местната бутилираща компания Coca-Cola European Partners. Пластмасовите опаковки за 40 вида продукти, включително Sprite, през следващата година ще се състоят от изцяло рециклиран материал с изключение на капачките и етикетите.

Още по темата

Зачестяващите прояви на негативни реакции от страна на потребителите карат индустрията за напитки да се ориентира към рециклирана пластмаса. Наскоро Coca-Cola беше обявена за най-големия световен замърсител с пластмаса в одит, организиран от Greenpeace.

Въпреки това в Западна Европа компанията е две години напред от графика си, що се отнася до постигнето на своята цел - най-малко 50% от пластмасовате й опаковки да са съставени от рециклирани материали до 2025 г.

„Правим голяма стъпка“, казва Софи Елиасон Морсинк, генерален мениджър за Швеция, цитирана от Bloomberg.

В Швеция процентът на преработване на повечето пластмасови бутилки от напитки надхвърля 80%, подпомогнат от система, при която потребителите получават пари, когато връщат продукти за рециклиране, според Returpack.

В глобален мащаб Coca-Cola има цел за 50% от бутилките за напитки до 2030 г. да са рециклирани. Pepsi и Nestle също имат свои цели в тази насока, но най-амбициозният план сред големите производители на напитки е този на Danone. Компанията, която бутилира Evian, се стреми към ниво от 50% на рециклирани материали в своите опаковки още през 2025 година.

По статията работиха: Десислава Йорданова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Европейските пивоварни се борят с кризата с нестандартни схеми