IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Costa иска да отделки веригата кафенета в ново дружество

Британската компания се поддаде на натиска на активисти инвеститори

12:17 | 25.04.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската компания Whitbread планира да отдели веригата за кафенета Costa, поддавайки се на активисти инвеститори, които искат раздялата със собственика и на хотелския бизнес Premier Inn, съобщава Bloomberg.

Отделянето ще бъде осъществено колкото се може, по-скоро и трябва да бъде приключено до 24 месеца, заяви базираната в Данстъбъл, Англия. Whitbread ще остане собственик на веригата си Premier Inn, допълва компанията.

„От известно време бордът смята, че в правилния момент Premier Inn и Costa трябва да бъдат независими компании“, каза председателят Адам Кроузиър в изявление. „Отделянето ще осигури разширен фокус за всеки от двете подразделения и ще даде на акционерите инвестиция в два висококачествени бизнеса“.

По време на управлението на главния изпълнителен директор Алисън Бритейн, която е начело вече две години, компанията сви или напусна дружества в Индия, Тайланд и Сингапур, докато в същото време се фокусира върху бързо растящи пазари като Китай. Цената на акциите ѝ расте, след като американските активисти инвеститори Sachem Head и Elliott Management купиха дялове в компанията. Основателят на Sachem Скот Фъргюсън заяви, че иска отделяне на Costa, а Elliott представи на управлението план за разделяне, сочи запознат източник.

Бизнесът Costa на Whitbread може да бъде оценен на 2,39 млрд. паунда (3,3 млрд. долара), сочи медианната оценка на 9 анализатори, анкетирани от Bloomberg News.

Планираното отделяне ще се случи в момент, в който конкуренцията сред най-големите компании за кафе в света все повече се задълбочава, след като Nestle придоби Blue Bottle Coffee, a JAB Holding купи компании като Keurig Green Mountain и Peet’s Coffee.

Също в сряда Whitbread отчете коригирана печалба преди данъците за цялата година над най-високата оценка на анализаторите. Сравнимите продажби на Costa във Великобритания обаче са спаднали с 0,4% през миналата година след ръст от 2% през предишната година. Компанията се позова на намаляващия трафик по централните улици в британските градове, където са разположени голяма част от кафенетата ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още