IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Unilever мести централата си от Лондон в Ротердам

С решението си третата по големина британска компания нанесе удар на правителството на Тереза Мей

10:39 | 15.03.18 г.
<p>
	Централата на Unilever в Ротердам<em>. Снимка: wikimedia.org</em></p>

Централата на Unilever в Ротердам. Снимка: wikimedia.org

Unilever – третата по големина британска компания, консолидира централата си в Ротердам, зачерквайки британската си база, която поддържаше от близо век, предава Bloomberg.

С решението компанията нанася удар върху правителството на министър-председателя Тереза Мей преди Brexit. Производителят на сапуните Dove и сладоледа Ben & Jerry миналата година обяви, че ще преразгледа структурата си, състояща се от две централи, след като отблъсна враждебния опит за придобиване за 143 млрд. долара от Kraft Heinz.

Предложеното опростяване ще осигури по-голяма гъвкавост за стратегическа промяна в портфолиото и ще помогне да се насърчи дългосрочното представяне“, каза компанията в четвъртък.

Unilever, създадена чрез сливане през 1930 г. между холандската Margarine Unie и британската Lever Brothers, в момента организира две годишни общи събрания, има два борда, съставени от едни и същи членове, и работи според различни регулации за придобиване във всяка една от двете страни.

Омекотявайки удара върху Великобритания, Unilever планира да базира подразделенията си за красота и лична грижа и за грижа за дома в Лондон. Компанията ще продължи да се търгува и в двете страни, както и в САЩ. Предложенията подлежат на одобрение от акционерите на британските и холандските дружества, а изпълнението се очаква да се случи към края на тази година, заяви компанията.

Преместването в една централа ще улесни компанията при сключването на сделки за сливания и придобивания, заяви главният финансов директор Греъм Пикетли.

Холандският премиер Марк Рюте, който е бивш кадър на Unilever, предложи да намали данъка върху дивидентите, за да направи страната по-привлекателна за мултинационалните компании. Холандските закони за придобивания освен това предлагат по-голяма защита срещу враждебни придобивания, отколкото британското законодателство, изисквайки от бордовете да вземат предвид интересите на служителите, а не само на акционерите.

С хода централата на Unilever ще остане в ЕС, след като Великобритания излезе от блока следващата година. Базата на компанията в Ротердам ще продължи да печели от свободното трансгранично придвижване на работна ръка, макар че Пикетли заяви, че решението е било взето по други причини.

Това е наистина исторически ход и със сигурност не е свързан с Brexit”, каза той. „Защо не? Защото това е дългосрочна визия за следващите 30, 50 години“.

Unilever има около 7300 служители във Великобритания и 3100 в Холандия. Голяма част от тези позиции няма да бъдат засегнати от хода, каза компанията. Над 100 позиции вече са били преместени от Лондон в Ротердам като част от сливането на отделите за храни за напитки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още