IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Tesla се сринаха с над 6% в дебюта си в S&P

Производителят на електрически автомобили има тегло от 1,69% в индекса, което е петото по големина

09:29 | 22.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Включването на Tesla на S&P 500 вече е официално, но дебютът ѝ не изглежда толкова добре.

Акциите поевтиняха с 6,5% в понеделник, тъй като инвеститорите, които купиха ценните книжа в очакване на влизането им в бенчмарка, осребриха действието си. Книжата се обезцениха до най-ниското си ниво в сесията след публикуването на статия на Ройтерс за това, че Apple продължава напред с производството на електрически превозни средства.

Производителят на електрически автомобили има тегло от 1,69% в индекса, което е петото по големина. Това е шестата по големина компания в бенчмарка за компании с голяма капитализация, ако класовете акции на Alphabet се броят заедно.

Историческото включване към S&P 500 представлява последното усилие пред изключителната 2020 година на Tesla. Компанията, ръководена от Илон Мъск, отчете пет поредни печеливши тримесечия на фона на засиленото търсене на електрически превозни средства. Преди понеделник акциите на Tesla се повишиха с повече от 730% тази година, което повиши пазарната капитализация на компанията до над 658 млрд. долара. Включването на Tesla е най-голямото досега за влиятелния фондов индекс и може би най-драматичното, коментира CNBC.

Инвеститорите, включително пасивни мениджъри на фондове и активни мениджъри, които използват S&P 500 като еталон, се втурнаха да придобиват акции на Tesla в последния период, като тласнаха акциите с близо 6% нагоре в петък, за да затворят на рекордното ниво от 695 долара за акция. Над 200 милиона акции на Tesla са сменили притежателите си в тази една сесия, повече от четирикратното средно ниво за последните 30 борсови дни.

Борсовите участници обаче вярваха, че спекуланти също залагат на акциите в краткосрочни сделки, за да изпреварят тези потоци от мениджъри на индекси. Те биха могли да излязат от акциите сега, след като официално го включиха в индекса. Много инвеститори също така вярват, че акциите на Tesla са уязвими за разпродажби при липса на катализатори в края на годината.

Ройтерс съобщи в понеделник следобед, че Apple цели към 2024 г. да започне производство на превозно средство, което може да включва технологията за батерията от „следващо ниво“.

Търгувана на ниво 186 пъти над форуърд печалбата си, Tesla е и една от най-скъпите компании, които някога са се присъединявали към S&P 500. Оказва се обаче, че нейното въздействие върху оценката на бенчмарка е по-малко, отколкото мнозина очакваха. Съотношението цена-печалба на S&P 500 за 2021 г. ще се повиши до 22,6 от 22,3, според Хауърд Силвърблат, старши индексен анализатор в S&P Dow Jones Indices.


Междувременно, тъй като Tesla не изплаща дивиденти, доходността от дивидентите на S&P 500 ще спадне до 1,53% от 1,56%, казва Силвърблат.

По отношение на представянето на S&P 500, акциите на Tesla може потенциално да оказват силно влияние. За всеки ход на Tesla от 11,11 долара, S&P 500 ще се променя с 1 пункт, изчислява анализаторът.

Goldman Sachs по-рано изчисляваше, че общата възвръщаемост на S&P 500 би била повишена с 2 процентни пункта, ако Tesla беше съставна част от бенчмарка през цялата година. S&P 500 нарасна досега през 2020 г. с около 14%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още