IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Tesla одобриха шокираща заплата за Мъск

Той ще ще получава 2,6 млрд. долара на година при определени условия

17:05 | 22.03.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск ще получава около 2,6 млрд. долара на година, съобщава BBC. Именно това възнаграждение е одобрено от акционерите в компанията на последното им събрание, независимо от огромните загуби, които производителят на електромобили записа през 2017 г. съобщи Automedia.bg.

Мъск ще може да разчита на тази сума, само ако Tesla постигне определени цели, поставени от акционерите. Те са свързани с постижения на американската марка. Например, за миналата година Tesla Motors е продала 102 000 нови коли, като е изпълнила поставената цел – достигане на 100 000 продажби.

За да заработи парите, шефът на Tesla първо трябва да увеличи пазарната капитализация на компанията през тази година на 100 млрд. долара. Сега тя е около 55 млрд. долара. Целият план на акционерите е за 10 години, като предвижда на края на този период Tesla да струва 650 млрд. долара. Ако това бъде постигнато, Мъск ще заработи общо 26 млрд. долара.

Решението за възнаграждението на Мъск е било одобрено от 73% от участниците в събранието. Веднага след като беше обявена информацията, акциите на компанията на фондовите борси скочиха с 3%.

През 2017 г. Tesla Motors записа рекордна за историята си загуба, като сумата надхвърли 2 млрд. долара. Приходите на производителя на електромобили за миналата година са  3,3 млрд., но чистата загуба е 2,23 млрд., което е 3 пъти повече от тази през 2106 г. (773 млн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Големия плюс на Тесла е... Тесла. Самата марка е от най-престижните и са с много добра репутация. Сети се колко и как продават прогнилите ябълки, без да са нищо повече от всички останали телефони...Инак ако си мислиш, че за 1 десетилетие в толкова консервативен сектор като автомобилостроенето можеш да излезеш на плюс... и то със радикално различна технология / платформа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 5 години
не си заслужава усилията, брато ... обикновенни ***, които си мислят че нещата стават само с гол газ... днес строиш фабрика, а утре си на мега печалба! ... те и амазон дълги години бяха на загуба ... е, и ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
хммм ... като абсолютни стойности на загуби засега КТБ все още води . мисля , че все пак тесла ще може да изплува , докато при КТБ са безвъзвратно изгубени/изхарчени/раздадени/изпрани пари , които се смеят под мустак от сърбия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Импулсен, ти държиш акции от всички компании на NYSE, мойто бъде моли за твойто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
diogenn
преди 5 години
Императоре, Дано във вашата империя поданниците не са много, защото няма да остане свободно място в психиатриите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
doba
преди 5 години
Интересни времена настанаха.Тесла със 100 000 годишни продажби се котира по-добре от дългогодишни фирми в бранша с милионни такива! НО пазара диктува цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 14
karadjata
преди 5 години
ама че пирамида е тази ТЕСЛА АД по-голяма и от КТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още