IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш директор на Volkswagen се сдоби с обвинения

Мартин Винтеркорн е заплашен според съдебен говорител от до 25 години лишаване от свобода и глоба от до 275 хил. долара

09:07 | 04.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на бившия изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн в заговор за нарушаване на Закона за чист въздух и в измама във връзка със скандала за дизеловите емисии на компанията, предадоха DPA и AP.

Според прокуратурата Винтеркорн е знаел, че софтуерът на дизеловите коли на Volkswagen е регистрирал емисиите отработено гориво като по-чисти, отколкото всъщност са били и по този начин колите са замърсявали въздуха, без това да се разбере. 

Бившият директор е обвинен по четири точки. Той е заплашен според съдебен говорител с до 25 години лишаване от свобода и глоба от до 275 000 долара – максимума според законите на страната. 

Винтеркорн подаде оставка през септември 2015 г., малко след като избухна скандалът със замърсяващите коли в САЩ, отбелязва Ройтерс.

Първоначално Volkswagen твърдеше, че само по-нискостоящи кадри на компанията са знаели за измамата със софтуера. В обвинителния акт обаче се посочва, че Винтеркорн е бил уведомен за измамата с дизеловите емисии на компанията през май 2014 г. и юли 2015 г. и заедно с други високопоставени представители на компанията се е съгласил "съзнателно и целенасочено да продължи с измамата и да заблуждава регулаторните органи на САЩ", отбелязва AFP.

По това дело са повдигнати обвинения на общо девет души, а двама са се признали за виновни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още