IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш шеф на Dyson наследява Хакан Самуелсон като изпълнителен директор на Volvo

Джим Роуън разполага с богат опит в дигитализацията, иновациите и инженеринга, който ще помогне на Volvo да реализира своя преход към електрическа мобилност

21:53 | 05.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският концерн Volvo Cars нае бившия ръководител на Dyson Group Джим Роуън, който ще наследи на поста главен изпълнителен директор напускащия Хакан Самуелсон, съобщава Automotive News Europe.

Роуън ръководи Dyson между 2017 и 2020 г., когато британската технологична компания разработваше електрическа кола, идея, която по-късно отпадна. Предитова той оглавява Research In Motion, производителят на BlackBerry. 

56-годишният Роуън ще наследи 70-годишния Самуелсон на 21 март, съобщи Volvo във вторник.

В момента Роуън ръководи базираната в САЩ марка за потребителска електроника Ember Technologies, работа, която заема от по-малко от година. Той поема управлението на Volvo само месеци, след като концернът осъществи своето първично публично предлагане (IPO), най-голямото в Европа за миналата година.

Той ще трябва да помогне на компанията да осъществи своята цел за увеличаване на дела на електромобилите от общите продажби до 50% към 2030 г.

Volvo заяви, че опитът на Роуън в дигитализацията, иновациите, инженеринга и веригите на доставка ще бъде ценен за автомобилния производител, за да реализира своите стратегически амбиции.

Самуелсон ще заеме поста на председател на производителя на електрически превозни средства Polestar, контролиран от Volvo.

Самуелсон се присъединява към борда на Volvo през 2010 г. и заема длъжността главен изпълнителен директор на автомобилния производител почти 10 години, като договорът му изтича тази година.

Polestar, в която Volvo има 49-процентен дял, също планира листване чрез сливане с компанията със специално предназначение (SPAC) Gores Guggenheim. Очаква се сделката да приключи през първата половина на 2022 г.

Роуън е роден в Глазгоу. Учи машинно и производствено инженерство и електрическо и електронно инженерство в Глазгоу. Притежава магистърска степен по бизнес с управление на веригата за доставки и логистика от Университета в Нортумбрия, Северна Англия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още