IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-големите акционери в Tesla е готов да инвестира още пари в концерна

Инвестиционната компания Baillie Gifford е готова да предостави допълнителен капитал на Илон Мъск, ако той има нужда от такъв

16:21 | 29.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компанията Baillie Gifford, един от водещите акционери в американската компания Tesla, е готова да инвестира още пари в концерна, съобщава CNBC.

Инвестиционното дружество, който притежава дял от 7,72% в Tesla, сподели, че подкрепя дългосрочните амбиции на изпълнителния директор на компанията Илон Мъск, определяйки го като предприемач на „визията и амбицията, който работи за общото благо“. 

„Ако той се нуждае от повече капитал, ние ще го подкрепим“, заяви Ник Томас, партньор в Baillie Gifford.

Американският производител на електромобили отбеляза печалба за третото тримесечие на 2018 г. за първи път от две години насам.

Tesla обяви нетна печалба от 311 млн. долара и свободни парични потоци от 881 млн. долара.

По-рано този месец съдия одобри споразумението на Илон Мъск и Tesla за 40 млн. долара с американската Комисия по ценните книжа и борсите във връзка с разследването около съобщението на милиардера в Twitter от август, в което той посочи, че производителят на автомобили вече разполага с необходимото финансиране, за да стане отново частна компания.

В рамките на споразумението Tesla и Мъск трябва да си разделят глобата по равно.

Споразумението с Комисията също така предвижда производителят да приведе временни процедури и определен контрол върху всички комуникации на Мъск, отнасящи се до Tesla, включително в Twitter.

Компанията обяви, че ще започне да приема поръчки в Европа и Китай за Model 3 преди края на 2018 г. Доставките в Европа ще започнат в края на февруари или през март, а тези в Китай – през второто тримесечие, ако това не се случи по-рано, обясни Мъск.

По думите му той планира стартирането на местно производство в Китай през следващата година, което предполага, че компанията може да използва структура на палатките за монтаж, каквато ползва във Фриймънт, Калифорния. Той обаче не разкри повече подробности за плановете в Китай.

Tesla завърши тримесечието с 3,5 млрд. долара в кеш, след като похарчи 510,3 млн. долара за капиталови разходи за тримесечието. По думите ѝ средствата в брой ще останат непроменени през четвъртото тримесечие въпреки плащанията, които предстоят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още