IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската прокуратура повдигна обвинение срещу бившия шеф на VW

Мартин Винтеркорн e подозиран за извършване на сериозна измама и нарушаване на закона срещу нелоялната конкуренция

14:05 | 15.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

В рамките на скандала с вредните газове (Дизелгейт) прокуратурата в Брауншвайг повдигна обвинение за сериозна измама срещу бившия директор на VW Мартин Винтеркорн. Той също така е обвинен в нарушаване на закона срещу нелоялната конкуренция, предава DPA.

В допълнение към Винтеркорн са обвинени още четирима души, съобщи прокуратурата в понеделник.

Дизеловият скандал избухна на 18 септември 2015 г. Няколко дни по-късно Винтеркорн подаде оставка като ръководител на VW. Корпорацията се призна за виновна в САЩ за манипулирането на емисиите отработени газове и прикриване на този факт от властите и се съгласи на глоба в размер на 4,3 млрд. долара. Общо 13 души бяха обвинени в САЩ, включително Винтеркорн и четирима мениджъри на Audi. Срещу Винтеркорн американското правосъдие издаде и заповед за задържане. Прокуратурата на САЩ обвинява 71-годишния мениджър в заговор, за да заблуди властите при манипулацията с отработени газове.

Заедно с глобите срещу VW и дъщерното дружество Audi в Германия и други разходи, цената на Дизелгейт вече достигна 29 млрд. евро. В Германия Volkswagen се сблъсква с хиляди съдебни дела от страна на потребители и инвеститори. Само по колективна искова молба на фонда Deka Investment поради понесени загуби пред Висшия окръжен съд в Брауншвайг се настоява за обезщетение от 9 млрд. евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още