IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск продаде още акции на Tesla за 1 млрд. долара

Общата сума от продадените от милиардера през последните седмици книжа доближава 11 млрд. долара

09:51 | 03.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla Inc., си тръгва от съда в Уилмингтън, Делауеър, след процеса за SolarCity.<em> &nbsp;</em><em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla Inc., си тръгва от съда в Уилмингтън, Делауеър, след процеса за SolarCity.  Снимка: Al Drago/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на американския производител на електрически превозни средства Tesla Илон Мъск отново осребри акции от компанията си, продължавайки серията от разпродажби във втори пореден месец, съобщава Wall Street Journal.

Предприемачът продаде около 934 000 книжа за около 1 мрлрд. щатски долара, както стана ясно в петък вечерта от задължителните съобщения до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ.

Това означава, че Мъск е продал 10 млн. акции на Tesla на стойност почти 11 млрд. долара (9,6 млрд. евро), откакто се съгласи да продаде част от акциите си в производителя на електрически автомобили след гласуване на последователите му в Twitter в началото на ноември.

Мъск накара потребителите на Twitter да гласуват дали трябва да се раздели с 10% от своя дял от 17% в Tesla, за да плати повече данъци. За да постигне тази цел, Мъск, който е най-големият акционер, трябва да продаде още книжа на Tesla. 

Главният изпълнителен директор на Tesla е смятан за най-богатия човек в света с оценено състояние от около 285 млрд. долара. Но богатството му до голяма степен се основава на дялове в капитала, които се облагат с данък само при продажба.

Цената на акциите на Tesla се понижи, откакто Мъск започна продажбите си през миналия месец. Книжата приключиха сесията в четвъртък на ниво от 1 084,60 долара, което е спад от 0,9% за деня и понижение от 11%, откакто Мъск публикува анкетата в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
v_tin
преди 2 години
Мъскчо е далавераджия, предния път продаде Х на висока цена, а след това купи отново Х+1 на около 100-120 долара по ниска цена. Най вероятно от финансови машинации печели повече от електрокарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още