IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите на VW поставиха условия за новия завод в Източна Европа

Работническият съюз иска гаранции за работните места в Германия до 2028 г.

16:27 | 20.03.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръководителят на влиятелния работнически съвет на германския автомобилен концерн Volkswagen Бернд Остерло поиска десетгодишна защита за работните места на служителите от основната марка VW - до края на 2028 г.  Това е условието за т. нар. цифрова трансформация на компанията (която на практика включва и плановете за нов завод в Източна Европа, за който сред водещите кандидати е и България, б.ред.), поясни пред хиляди служители самият Остерло по време на срещата на съюза. 

Мярката следва да важи за всички германски заводи на бранда VW: „Искаме същата защита за всички служители на Volkswagen тук", поясни той, цитиран от DPA. По този начин предишните защитни регулации ще бъдат коригирани - досега имаше гаранция за работните места до края на 2025 г. за „бъдещия пакт“ - пакета за строги икономии, както и застраховката за работните места до края на 2028 г. за заводите в Емден и Хановер.

Преди седмица стана ясно, че синдикатите ще блокират решението за строежа на новия завод на концерна в Източна Европа. „В рамките на вота в Надзорния съвет нашите представители няма да гласуват в подкрепа на това предложение“, посочиха представители на Работническия съвет. Според тях вместо да се строят нови капацитети в Източна Европа, концернът би трябвало да насочи компанията към вече съществуващи мощности.

Главният изпълнителен директор Херберт Дийс увери, че приема сериозно несигурността и опасенията на служителите. Тенденцията за дигитализация ще струва работни места, особено в администрацията. С модерните IT системи много рутинни задачи и процеси могат да бъдат автоматизирани, каза той пред около 20 000 служители. „Ясно е: това ще премахне и част от работните места в администрацията“. По думите му ще бъде търсено социално решение, например чрез частично пенсиониране.

Дийс подчерта, че до 2025 г. той е гарантирал сигурността на работните места. Въпреки това няма алтернатива: „Трябва да генерираме значително повече пари с нашите коли, за да инвестираме в бъдещето". Поради строгите изисквания на ЕС за емисиите CO2 делът на Volkswagen от пазара на електрически автомобили ще трябва да бъде около 40% до 2030 година. Въпреки това: „Електрическата кола се произвежда с около 30% по-малко работа от тази с традиционни двигатели и ще е трудно това да се компенсира само с текучеството на служителите и частичното пенсиониране", каза той. В същото време концернът продължават да изпитва недостиг на софтуерни специалисти. В сегмента трябва да се създадат 2000 нови работни места.

Volkswagen вече обяви, че през следващите пет години ще бъдат закрити още от 5000 до 7000 работни места. С автоматизираната рутинна работа, икономиите на материали и намаленото разнообразие на моделите разходите следва да падат от 2023 г. нататък, а  печалбата да се увеличава с 5,9 млрд. евро годишно. Ето защо се предвижда, че някои места, заемани от пенсиониращи се служители, няма да бъдат запълвани отново. 

Напрежението в компанията от месеци ескалира и намира изражение и в спора за възможния строеж на новия завод в Източна Европа. Началото бе дадено с преструктурирането на фабриката на VW в Емден, която трябва да се преквалифицира в производство на нови електрически автомобили. По тази причина производството на Passat, което ставаше в Eмден, трябва да се премести в завод на Skoda в Чехия. От своя страна пък Skoda ще има нужда от нови капацитети, които според ръководството ще трябва да се запълнят с изграждането на нов завод. Мениджмънтът предпочита строителството на нова фабрика, за да се премахне риска от недостиг при доставките на Skoda.

Компанията разглежда 10 възможни предложения за заводи в четири страни – България, Сърбия, Румъния и Турция. Както стана ясно по-рано, възможната инвестиция се оценява на 1,3 млрд.евро, без в тях да влизат възможните финансови подпомагания от страна на целевите държави, които могат да бъдат в размер на стотици милиони.

От друга страна работниците настояват, че преструктурирането на съществуващ, но недостатъчно натоварен завод за двигатели може да струва на VW само 200 млн. евро. Според служителите решението за строителството на нов завод ще е още една грешка в дългия списък погрешни решения на компанията.

И сега има трудности с натоварването на съществуващите заводи. Германският автомобилен гигант обаче се сблъсква и с други проблеми напоследък, като например с електрониката на новия Golf, чието производство трябва да започне през второто полугодие във Волфсбург. Затова е възможно да има проблеми с доставките на 80 000 автомобила, което ще причини загуба от пропуснати ползи в размер на до 400 млн. евро.

Заради подобни проблеми и производството на новия Passat в Eмден беше отложено с половин година. В словашката столица Братислава пък производството на малкия автомобил Up беше спряно, а наследник засега не се предвижда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
"Според тях вместо да се строят нови капацитети в Източна Европа, концернът би трябвало да насочи компанията към вече съществуващи мощности."Хаха... Би трябвало, ама са ви мноо високи надниците, пичове, па и точецът ви мноо зелен, та скъп, гиби... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
Shadow1
преди 4 години
Ах синдикатите, смъртния враг на капитализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още