IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen Golf отново се окичи с автомобилната корона в Европа през 2021 г.

Model 3 на Tesla е лидер при продажбите на електромобили за региона

21:41 | 26.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

2021 г. ще бъде запомнена като година на сериозни предизвикателства и промени за автомобилната индустрия в Европа. Данните на JATO Dynamics показват, че флагманът на германската автомобилна група Volkswagen Golf запазва първото място при продажбите в региона, въпреки че се сблъска с трудни последни няколко месеца.

Анализът на JATO Dynamics покрива 28 европейски пазара (25 страни от Европейския съюз, Великобритания, Норвегия и Швейцария).

Обемът на продажбите достига най-ниското си ниво от 1985 г. насам

През миналата година общият обем на продажбите достига най-ниското си ниво от 1985 г., с регистрирани 11,75 млн. нови превозни средства. Недостигът на полупроводници продължава да помрачава възстановяването на индустрията от разпространението на коронавируса и наложените в тази връзка национални блокировки през 2020 г.

продажби продажби

Кризата оказа отрицателно въздействие върху търсенето на автомобили, изтъква Фелипе Муньос, анализатор от JATO Dynamics. Според него продължаващата несигурност около коронавируса, заедно с недостига на чипове, създават перфектната буря за производителите на оригинално оборудване през 2021 г.

Втората вълна на кризата започна през юли, когато обемът на продажбите падна с двуцифрен темп спрямо 2020 г. През декември регистрациите достига 949 252 броя, което представлява спад от 22% на годишна база и понижение от 25% спрямо декември 2019 г.

jato1 jato1

Въпреки че някои ключови пазари успяха да останат стабилни, анализът на JATO показва, че трудностите, пред които е изправен германският пазар, са основен двигател за негативните резултати, наблюдавани на петте основни пазара в региона. Германия отбеляза значителен спад в обема на продажбите спрямо 2020 г. и най-слабите резултати от 1985 г. насам. Това беше и най-лошата година за регистрациите на нови автомобили в Австрия от 1984 г., в Белгия от 1995 г. и в Нидерландия от 1980 г.

Кризата предоставя пространство за разширение на електромобилите

Въпреки негативните общи данни, настоящата криза създаде възможност за разширение на дела на превозните средства с ниски нива на емисиите.

„През голяма част от годината беше по-удобно да се закупи електрическа кола, отколкото бензинов автомобил, предвид по-кратките срокове за доставка на тези превозни средства и щедрите стимули, предоставени от правителствата“, изтъква Муньос.

Потребителите все повече насочват вниманието си към изцяло електрическите и хибридни аналози, което стимулира сегмента да отчита рекордни продажби. Въпреки че делът на дизеловите превозни средства остава по-голям – 21,7%, JATO очаква през 2022 г. електромобилите най-накрая да надделеят.

По данни на автомобилния анализатор Матиас Шмид през декември изцяло електрическите коли задминават дизеловите автомобили по продажби в Западна Европа. Пазарният дял на електромобилите, захранвани с батерии, достига 21% за последния месец на 2021 г. спрямо 19% за дизеловите превозни средства, става ясно от анализа на автомобилния анализатор Матиас Шмид, който проучва 18 страни от Западна и Централна Европа. 

Делът на дизеловите превозни средства се свива бързо след скандала с манипулиране на данните за изгорелите газове “Дизелгейт”, който разтърси Volkswagen през 2015 г.

Дизеловите автомобили представляват около половината от всички продажби по това време в сравнение с една пета през декември 2021 г., изтъква Шмид.

Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още