IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo привлича ветеран от BlackBerry, който ще ускори превръщането на колата в iPhone

Джим Роуън беше назначен от Volvo Cars като главен изпълнителен директор по пътя на компанията към интелигентна и електрическа мобилност

18:03 | 30.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилните производители се надпреварват кой ще предложи най-иновативния и най-добър хардуер: двигателя с най-много конски сили, най-удобните седалки, най-качествената аудио система.

Докато концерните се опитват да превърнат своите превозни средства в подвижни устройства, подобни на смартфони, надпреварата ще се върти около чиповете, които надграждат информационно-развлекателните и зрителните системи, както и около общите контроли на автомобила. 

„Това наистина е голямата промяна, която се случва в индустрията“, изтъква Джим Роуън, бивш мениджър в BlackBerry и Dyson, който беше назначен за главен изпълнителен директор във Volvo Car миналата седмица, съобщава Bloomberg.

Това, разбира се, далеч не е първото сравнение със смартфон, използвано за описване на еволюцията на автомобилната индустрия. Дъг Фийлд, бивш ръководител на автомобилния проект в Apple, направи сравнението, когато се присъедини към Ford миналата есен. Херберт Дийс, шефът на Volkswagen, предупреди, че компанията му трябва да внимава, за да не последва съдбата на Nokia.

56-годишният Роуън е видял както върхови постижения, така и сгромолясването на BlackBerry. В годините, когато работи там, компанията увеличи повече от пет пъти приходите до над 20 млрд. долара. През 2012 г. обаче разработчикът беше засенчен от iPhone на Apple и Android на Google.

„Привидно продуктът е останал същият“, посочва Роуън. „Можете да се обадите по телефона и да споделите някои данни. Но трансформацията между телефон с функции и смартфон за много кратък период от време промени начина на употреба на същото това устройство“, добавя той.

Телефонът вече не е просто телефон. И същото се случва с колата.

„Превозното средство си е превозно средство, но това, което ще направим по отношение на пътуването, е да осигурим достъп до толкова много технологии в това превозно средство, че то значително да разшири използването на тази мобилност от следващо поколение“, изтъква Роуън. „Всички неща, които можете да правите със смартфона си, ще бъдат почти по своята същност естествени и за превозното средство“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
"който ще ускори превръщането на колата в iPhone " ... :) голямо подобрение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още