IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов ПАВЕЦ в Швейцария ще съхранява енергия, достатъчна за 400 хил. електромобила

Централата е една от най-мощните подобни в Европа, с капацитет от 900 мегавата

21:57 | 05.08.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Швейцария добавя жизненоважно „зъбно колело“ към своята енергетика, свързана с хидроенергията. Става въпрос за нова водноелектрическа централа, за която страната казва, че разполага с капацитет  да съхранява достатъчно електроенергия, за да зарежда едновременно 400 000 електромобила, съобщава Ройтерс. 

Разработчиците на съоръжението Nant de Drance, което се намира в кантона Вале и което струва 2,2 млрд. швейцарски франка (2,3 млрд. долара), споделят, че то ще работи като огромна батерия. Обектът е въведен в експлоатация през юли.

Шестте турбини, разположени в пещера на 600 метра под земята, разполагат с капацитет от 900 мегавата (МВт), което превръща съоръжението в една от най-мощните помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ) в Европа.

По време на пиково търсене Nant de Drance произвежда електричество от хидроенергия. Но когато производството на енергия от източници като вятър или слънчева енергия надвишава търсенето, централата съхранява излишната електроенергия чрез изпомпване на вода в по-високия резервоар Vieux Emosson.

„При подобно действие има загуби като при всяко съхранение, въпреки това постъпилото количество енергия остава много добро. Имаме около 80% ефективност при целия цикъл“, споделя директорът Ален Сотие пред Ройтерс.

Отнема по-малко от пет минути, за да превключите от режим на пълно изпомпване към пълно производство на енергия. При 360 кубически метра в секунда обемът на водата, преминаваща през турбините, съответства на летните обеми на частта на река Рона, която минава през Женева.

„Количеството енергия, което всъщност може да се съхранява в това съоръжение, е наистина огромно, около 20 гигаватчаса“, подчертава Сотие. „Това означава, че с пълен резервоар във Vieux Emosson можете да презаредите 400 000 батерии на електрически автомобили едновременно“, изтъква още той.

Обикновено централата изпомпва вода в хранилището следобед, през нощта и през почивните дни, след което генерира енергия сутрин и вечер, когато цените ан енергията обичайно са по-високи, добавя Сотие.

„Бих казал, че това е важно не само за Швейцария, но и за цяла Европа, защото ще допринесе за стабилността на електроснабдяването в региона, както и за сигурността на доставките“, споделя Сотие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Значи ти за първи път виждаш система за съхранение на енергия от ВЕИ, която вероятно ще работи (малко странно, все пак ПАВЕЦ не са нещо ново,такава имаме и ние, и то голяма), но успя да прецениш ,че 80% ефективност са щедро надценени? Ашколсун, бе аркадашлар, кво чудо си имаме из форума..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Хитро е това. За първи път виждам система за съхраняване на енергия от соларни или вятърни източници, която вероятно ще работи. Естествено, 80% ефективност са щедро надценени, но като за от нищо-нещо няма какво да се оплачеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още