Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Как наваксват липсите на финансови знания младите българи?

На форума за финансова грамотност "Левчето" ще се представят добрите практики между клиенти с банка, инвеститор и посредник, посочи Николай Диклиев от AIESEC

Как наваксват липсите на финансови знания младите българи?

Снимка: EY Bulgaria

Финансовата грамотност на българските младежи е сред най-ниските в Европа. Една от основните предпоставки за негативната статистика е липсата на финансово обучение в училищата. Този коментар в ефира на Bloomberg TV Bulgaria направи Николай Диклиев от младежката организация AIESEC.

Още по темата

„Това не е добре, тъй като се намираме в най-финансово развития континент. Именно поради тази причина осмото издание на форума за финансова грамотност "Левчето" ще помогне на младите, които искат да знаят повече за финансовия свят, да могат рационално да боравят с парите си и да направят първите си инвестиционни крачки“, заяви той.

Диклиев отбеляза разликата във финансовото обучение на младите в България в училище. "На Запад в средните и крайните класове се обясняват неща като проста/сложна лихва, дебитна/кредитна карта и т.н.", посочи той и подчерта, че има много да се наваксва с финансовата грамотност на българите.

Николай Диклиев е на мнение, че много от тях изпитват недоверие към финансовите институции и затова една от целите на "Левчето" е да се представят добрите практики между банка и клиент и инвеститор и посредник.

Диклиев съветва да се създадат традиции инвестиционни посредници и банкери да се включат в обучението. Той е категоричен, че в такава среда ще се създадат по-добри условия за развитието на икономиката в България.

Осмото годишно издание на форума за финансова грамотност "Левчето" ще се проведе на 18 октомври в София от 10 часа в зала "Витоша", Парк Хотел "Витоша", но ще има и възможност за виртуално присъствие.

Как ще премине обучението на форума за финансова грамотност "Левчето"? Какъв е профилът на младите българи, които ще се включат в него?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Затварят училища при 20% ученици със симптоми на грип