IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков: Не е ясно кога големите ученици ще се върнат в клас

Идеята държавните и общинските училища да плащат тестовете на големите ученици отпада, каза министърът на образованието

09:55 | 19.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Към момента не може да се посочи конкретна дата, на която големите ученици ще се върнат присъствено в клас. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове за Covid-19. Това каза служебният министър на образованието и науката Николай Денков в рубриката „Властта говори! Открито“. В нея министърът отговаря на въпроси на граждани и медии.

Той увери, че веднага след като пристигнат тестовете Министерството на образованието ще ги разпредели по училищата за 24 часа, а родителите ще бъдат уведомени два дни, преди децата им да се върнат в клас. В момента са поръчани близо 3 милиона щадящи тестове, от тях са пристигнали 851 хиляди.

Министърът каза, че за да се облекчи проблемът с доставките, се обсъжда и вариант учениците от гимназиалния курс да ползват друг тип тест, при който сами си взимат проба от носа. Пробата се взима от началото на носа, не се бърка навътре, поясни той.

Денков смята, че неуспехът с доставката на тестовете се дължи на първоначалното недоверие към тестването – наваксваме това, което други страни в Европа направиха през лятото, каза Денков. Проблемът не е в парите, а в организацията така че да бъде ритмична, допълни той.

Тестването на малките ученици е подсигурено до коледната ваканция, каза просветният министър. Окончателно тестването на учениците ще бъде прекратено, когато заболеваемостта на областно ниво падне до под 250 на 100 хиляди души. Към момента има около 6% ваксинирани деца и около 4% преболедували, над 45% са ваксинираните учители.

Водещи са указанията на здравното министерство, подчерта министърът. По думите му идеята училищата да купуват тестовете е изтекла твърде рано в публичното пространство, без да бъде обсъдена. "Затова и се получиха такива противоречиви мнения. Тази идея отпадна и в момента изобщо не я обсъждаме”, каза министърът.

Дали ще бъдат осигурени средства за безплатно масово тестване за следващата година зависи от разпределението на парите в бюджета за 2022 година. Важно е да се каже, че и икономически това е по-добрият вариант. Тестването струва около 25 лева на дете на месец. А ако родител си остане вкъщи, компенсацията е 650 лева. Това са несравними суми. Освен това родителят ще бъде икономически активен. Това означава, че ние трябва да използваме този подход каза министърът. 

Отчитането на тестовете трябва да стане от 15 от 30 минути след вземането на първата проба и това не позволява тестването да става вкъщи, обясни министърът. Той напомни, че паралелките няма да бъдат карантинирани при положителен резултат от бързите тестове в клас. Карантина ще се налага само ако този резултат бъде потвърден в лаборатория с PCR или антигенен тест.

Образователният министър коментира, че към момента масовото тестване в училищата показва много малко заболели заради факта, че децата са прекарали предишните седмици вкъщи. Ако не се прилага масовото тестване, ще се върнем на същата ситуация и ще създадем предпоставки за епидемичен взрив, каза Денков.

Според него проблемите при онлайн обучението не са в ниското качество, а по-скоро в заседяването на децата и липсата на общуване. Затова усилията са насочени към връщане на присъственото обучение.

Николай Денков заяви, че никога не е подкрепял задължителната ваксинация на деца и на учители, но смята, че доброволната ваксинация е необходима. За него мерките у нас са най-меките и учителите не са били задължени да се ваксинират. Те имат дадена възможност да се тестват с щадящи тестове, с каквито се тестват учениците, а също така да излязат и в отпуск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още