Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Обучение

Дигиталните форми на обучение се прилагат най-много при бакалаврите и магистрите

Проучване на БТПП показва, че 75% от анкетираните предлагат видео стрийминг, 50% използват образователни и симулационни платформи

Дигиталните форми на обучение се прилагат най-много при бакалаврите и магистрите

Снимка: Pixabay

Проучване на БТПП показва, че 75% от анкетираните университети предлагат видео стрийминг, 50% използват образователни и симулационни платформи, а около 40% имат live чат по време на лекция.

Дигиталните средства за обучение предоставят повече възможности за участие в учебния процес на различни заинтересовани страни. По този начин разширяването на сътрудничеството с бизнеса може да привлече много експерти от практиката, които да бъдат катализатор за ускорената дигитализация на висшето образование.

Това са част от изводите от анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата, разпространено от пресцентъра ѝ.

Още по темата

Всички от анкетираните университети посочват, че дигиталното обучение в голяма или малка степен е застъпено в методите им на преподаване. По този начин на студентите се предоставя достъп до лекционните курсове по един иновативен метод – посочват 88% от анкетираните.

Участвалите в анкетата ВУЗ-ове обявяват, че предлагат достъп до електронна библиотека. От друга страна, въпреки дигитализацията на обучението, все още тя не оказва влияние върху по-ниски такси за образование. Противоположни са мненията относно мотивацията - представители на университетите са убедени, че обучението лице в лице е значително по-мотивиращо за студентите, а другата част не е на същото мнение.

Дигиталните форми на обучение са застъпени във всички степени на обучение, като най-явно присъстват при бакалаврите и магистрите. Презентационна техника за водене на лекции е практика, която се използва при всички ВУЗ-ове, участвали в проучването – 75% от анкетираните предлагат видео стрийминг, 50% използват образователни и симулационни платформи, а около 40% имат live чат по време на лекция.

75% от университетите посочват, че техните преподаватели са достъпни за студентите по email или в социалните мрежи, както и че отговарят на запитвания. Малък процент от висшите учебни заведения не са сигурни каква част от преподавателите комуникират онлайн.

Една от препоръките на университетите е да се работи за подготовката на преподавателския състав за използване на дигитални средства. Според анкетираните повишаването на компетенциите в тази област ще даде тласък както на внедряването, така и на качеството на образователната услуга и за промяна в нормативната уредба за висше образование, даваща повече свобода на дигитални форми на обучение.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от