IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на американците, подали молби за помощи при безработица, намалява

Равнището на безработица е близо до петгодишно дъно, а на всеки безработен се падат приблизително две свободни работни места

18:27 | 16.06.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

По-малко американци са подали молби за помощи при безработица през миналата седмица, а пазарът на труда в САЩ остава стабилен в условията на покачващи се инфлация и лихви, предаде Ройтерс.

Новоподадените молби са намалели с 3000 до 229 000 за седмицата, приключила на 11 юни, което е под отчетените преходната седмица 232 000, съобщи днес министерството на труда. Броят на молбите обикновено отразява темпа на съкращения.

Средното четириседмично равнище, което компенсира частично седмичната колебливост, е нараснало с 2750 спрямо предходната седмица до 218 500.

Общият брой на американците, получили помощи за безработица за седмицата, приключила на 4 юни, е 1 312 000. Тези данни се движат близо до 50-годишен минимум от месеци.

По-рано този месец правителството оповести, че американските работодатели са добавили 390 000 работни места.

Молбите за безработица от тази и миналата седмица, въпреки относително ниското им равнище, са най-много от първите седмици на годината.

Нивото на молбите за помощи остава сравнително ниско, което показва стабилен пазар на труда. Седмичните първоначални молби за помощи са краткосрочен показател за развитието на цялостния пазар на труда. Федералният резерв на САЩ също взема предвид ситуацията на пазара на труда в своята парична политика. Предвид силното развитие и инфлацията Фед повиши основния си лихвен процент повече от очакваното в сряда.

Равнището на безработица е близо до петгодишно дъно, а на всеки безработен се падат приблизително две свободни работни места. Въпреки това опасенията за рецесия нарастват, тъй като Федералният резерв агресивно повишава лихвените проценти, за да укроти инфлацията, а през последните дни все повече компании обявиха съкращения на работни места.

В сряда Фед повиши лихвените проценти най-силно от 1994 г. насам и сигнализира за агресивно затягане на политиката до края на годината, за да ограничи търсенето и съответно ценовия натиск. Политиците смятат, че това ще доведе до повишаване на равнището на безработица до 4,1% в края на 2024 г., но председателят на Фед Джером Пауъл подчерта, че това равнище все още ще бъде исторически ниско.

Отделни данни от четвъртък показаха, че строителството на нови жилища в САЩ е спаднало през май, а молбите за строеж са се понижили до най-ниското си ниво от септември насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
както и броя на руснаци пред спермобанките... пак да ядът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
"Равнището на безработица е близо до петгодишно дъно, а на всеки безработен се падат приблизително две свободни работни места..." ...въобще лаиф ...: )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
И спят под мостовете ... :))) ... дева и yродa си ... най ме кeфи , по рассийските телепредавания , като дават новина за гадната хамерика в праимтайма , тя ВИНАГИ започва с просяк на улица и небостъргачи на заден фон ... без пропуск е ... ти си същият кaруцар ... дет се вика : крушата не пада по-далече от дървото ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
А броя на американците на опашка по хранителните банки се множи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още