Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Пазари

"Агрия Груп Холдинг" ще изплати 2,5 млн. лв. дивидент на акционерите

Дружеството ще изкупи обратно до 204 хил. акции при ценови диапазон 28-33 лева на лот в периода 30 юни 2022 – 30 юни 2023 г.

"Агрия Груп Холдинг" ще изплати 2,5 млн. лв. дивидент на акционерите

Снимка: Pixabay

„Агрия Груп Холдинг“ АД ще изплати 2,5 млн. лева дивидент на акционерите. Това ще се гласува на редовното общо събрание на акционерите, което е предвидено да се проведе на 28 юни във Варна, според документи, публикувани на сайта x3news.com.

Дружеството ще осъществи и обратно изкупуване на до 204 хил. акции при ценови диапазон 28-33 лева на акция в периода 30 юни 2022 – 30 юни 2023 г., посочва се в поканата за общото събрание.

Реализираната печалба на „Агрия Груп Холдинг“ за миналата година е в размер на 2,086 млн. лева. Тя цялата ще бъде изплатена за дивидент.

Освен печалбата за 2021 г., за дивидент на акционерите се отпуска и сума в размер на 413 999,57 лева от неразпределената печалба на дружеството.

Агрия груп холдинг АД
Право да получат дивидент имат лицата, вписани в регистрите на Централния регистър на ценни книжа като такива с право на дивидент към 14-тия ден след датата на Общото събрание, на което е приет годишният финансов отчет и е прието решението за разпределение на печалбата. Съветът на директорите на компанията ще определи обслужваща банка и начален и краен срок за изплащане на дивидента.

Съветът на директорите ще трябва да определи и инвестиционен посредник за обратното изкупуване на акции, както и останалите параметри.

Акционерите ще гласуват и обичайните точки на редовно общо събрание – финансов отчет, одитен доклад, нов одитен комитет, възнаграждения на одитния комитет, избор на одитор и т.н.

В последната година акциите на "Агрия Груп Холдинг" поскъпват с над 249%, а пазарната капитализация достига почти 202 млн. лева. Като производител и търговец със зърно дружеството ще се облагодетелства заради войната в Украйна - водещ световен зърнопроизводител и износител, чийто експорт в момента е блокиран, а пристанищата - обсадени и минирани от руската армия.

Цената на акциите на "Агрия Груп Холдинг" достигна максимална стойност от 30 лева на 16 май, докато година по-рано беше 9,65 лева.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 1 месец
Как да го изчислят като не се знае след 30 юни каква ще е бройката акции с право на дивидент? Нали ще правят обратно изкупуване? Те от самото дружество ако знаеха щяха сами да го сметнат и да го запишат в поканата, ама не знаят. На теория, до 8 юли няма да се знае на какъв брой акции ще се делят въпросните 2,5 млн.лв.
2
 
2
 
3
преди 1 месец
Copy/Paste от x3news.comНе очаквах, че не си направите труда да изчислите поне дивидента на акция.
1
 
3
 
2
преди 1 месец
Copy/Paste от x3news.comНе очаквах, че не си направите труда да изчислите поне дивидента на акция.
0
 
7
 
1
15%
преди 1 месец
Статиите ви за подобни новини са прекрасни, но забелязвам, че не споменаванете стойноста на дивидента за акция, а общия. Това за мен е много дразнещо, тъй като трябва да отварям друга публикация, за да видя броя на акциите, после да вадя елката и да смятам. Преди време винаги писахте и размер на дивидент за 1 акция.

Още от Пазари
АЦБ: Продажбите на облигации едва ли ще имат голям икономически ефект