IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Работата от вкъщи повишава цените на жилищата във Великобритания

Площите у дома стават все по-ценни, особено тези в жилища извън градските центрове, казва централен банкер

18:38 | 06.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Английската централна банка (АЦБ) съобщи, че работата от вкъщи помага за повишаването на цените на жилищата във Великобритания, тъй като кара потребителите да искат да плащат повече за по-големи площи, пише Bloomberg.

Заместник-председателят Бен Броудбент заяви, че ръстът през последно време на цените на имотите отразява промяната в предпочитанията към по-големи къщи, тъй като повече потребители очакват, че ще се нуждаят от офис площи у дома. Председателят Андрю Бейли заяви, че отпускането на ипотечни кредити с по-малка първоначална вноска също помага на потребителите да си позволят да плащат повече.

Изявленията показват, че по-дългосрочни сили подкрепят нажежения имотен пазар във Великобритания в момент, когато икономиката се възстановява от най-тежката си рецесия от три века насам. Силата на пазара до голяма степен е отдавана на данъчното облекчение при покупките на жилища, което сега започва да се отменя, но ръководители на АЦБ виждат структурни фактори, които дават по-твърда подкрепа.

„Хората работят повече от вкъщи и очакват да работят повече от вкъщи“, коментира Броудбент по време на онлайн събитие с регионални представители на АЦБ. „Площите у дома стават все по-ценни, особено площите в домове извън градските центрове“, допълни той.

Броудбент заяви, че АЦБ вижда сходна тенденция в други страни след блокадите заради пандемията, която принуди милиони офис служители да работят от разстояние през по-голямата част от последните две години.

Бейли отбеляза, че банките също така са станали по-отворени да предлагат по-рискови ипотечни кредити, като предлагането се увеличава, а лихвите по кредитите намаляват на фона на успокояването на страховете за финансите на домакинствата. Средната цена на ипотечен кредит, равняващ се на 90% от стойността на имота, е намаляла с 85 базисни пункта от началото на годината, показа докладът „Парична политика“ на АЦБ, публикуван в четвъртък.

Жилищният пазар може би губи част от инерцията си, тъй като финансовото министерство ограничава данъчното облекчение при покупка на жилище. Цените на жилищните имоти са нараснали със 7,6% на годишна база през юли, което е по-бавен темп спрямо 8,7% през предходния месец, показаха данни от петък на ипотечния кредитор Halifax.

„Очакваме жилищният пазар да остане стабилен през идните няколко месеца, като годишният ръст на цените на жилищата ще продължи да се забавя, но ще остане на положителна територия до края на годината“, прогнозира Ръсел Гали, управляващ директор на Halifax. АЦБ АЦБ

Очаква се търсенето да остане стабилно в краткосрочен план, стимулирано от повишеното доверие на потребителите, недостига на жилища за продажба и трайно ниските лихви по ипотечните кредити, показа отделен доклад на Nationwide от 28 юли. Ипотечният кредитор допълни, че годишният темп за ръста на цените е намалял до 10,5% през юли спрямо 17-годишният връх от 13,4% през юни.

Данните на Halifax показват, че високите цени ще се запазят и след пълната отмяна на ваканцията от гербовия налог през септември, коментира Мартин Бек, старши икономически съветник в Ernst and Young. „Като цяло шансовете за значителна корекция на цените на жилищата в скоро време са малки“, допълва той.

Уелс регистрира най-силния ръст на цените на жилищата от 2005 г. насам, а Лондон изостава от всички останали региони, показаха данните на Halifax. Източна и Югоизточна Англия също са били сред регионите с най-бавен растеж във Великобритания.

Спадът на наличните жилища за продажба и исторически ниските лихви по ипотечните кредити вероятно ще продължат да подкрепят цените през идните месеци, смята ипотечният кредитор. АЦБ АЦБ

„Виждаме много по-голямо търсене, отколкото предлагане, като собствениците се притесняват да предложат имотите си за продажба, тъй като се опасяват, че може да не успеят да намерят точното жилище за закупуване, а това води до ниски наличности за брокерите на недвижими имоти“, коментира Ян Кросби, ръководител на отдела за строителство във Великобритания в KPMG. „Този порочен цикъл трудно ще бъде преодолян“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още