IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия обмисля затягане на кредитирането заради нажежения жилищен пазар

За деветмесечието цените на жилищата в страната са нараснали със 17,6%

13:41 | 01.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Неумолимият ръст на цените на жилищата в Австралия, които се увеличават със стотици долари на ден в Сидни и Мелбърн, кара властите да обмислят макропруденциални мерки за сдържане на растежа на кредитирането и овладяване на нарастващите финансови рискове, предава Bloomberg.

Ръстовете са стимулирани от рекордно ниските лихви, които председателят на Австралийската централна банка Филип Лоу очаква да бъдат запазени на ниво от 0,1% на заседанието на 5 октомври. Макар че Лоу намали седмичните покупки на облигации до 4 млрд. австралийски долара (2,9 млрд. щатски долара) миналия месец, централната банка последователно твърди, че не очаква повишаване на лихвите до 2024 г.

Поради това затягането на правилата за кредитиране остава единственият начин за овладяване на имотния пазар, който става все по-недостъпен за обикновените служители в големите градове. Миналата седмица Международният валутен фонд призова, позовавайки се на притеснения за финансовата стабилност, за ограничаване на кредитирането, за да се овладеят нажежените цени.

Централната банка съобщава, че преценява последователно различни инструменти, но засега се въздържа от действия, защото е съсредоточена върху подкрепата за икономиката, след като коронавирусната пандемия поставя в блокада голяма част от гъстонаселеното източно крайбрежие. Правителството изглежда иска да предприеме действия за цените на жилищата преди парламентарните избори, планирани за май догодина. Австралия Австралия

Жилищният пазар се нажежава в резултат на ултраниските лихви, които са в сила в развития свят, тъй като централните банки смекчиха политиката, за да подкрепят икономиката по време на пандемията. Цените в Австралия са нараснали над десет пъти по-бързо спрямо темпа на повишаване на заплатите, вдигайки високо летвата за навлизане на пазара от купувачи на първо жилище.

Бързият ръст на цените на жилищата в Сидни и Мелбърн се случва въпреки продължителните блокади и растящия дълг на домакинствата, който поставя въпроси за финансовата стабилност. Австралийската централна банка изключи затягане на политиката за охлаждане на цените на активите за разлика от Южна Корея и Нова Зеландия, чиято централна банка се готви да повиши лихвите на заседанието си на 6 октомври. Вместо това австралийските централни банкери са съсредоточени върху придвижването на икономиката към пълна заетост.

Данни за септември за жилищния пазар в Австралия, публикувани в петък, показаха, че цените са нараснали със 17,6% на годишна база през първите девет месеца на годината.

Австралийската централна банка не контролира директно макропруденциални инструменти. Това правомощие е отредено на банковия регулатор (Australian Prudential Regulation Authority), който води редовни обсъждания с централната банка. Той планира да публикува информация за рамката си за задействане на макропруденциални политики през идните седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още