Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Блокчейн технологията помага на имотния сектор в Русия

Тя повишава нивото на сигурност на данните благодарение на децентрализацията си и неподатливостта си към промени

Блокчейн технологията помага на имотния сектор в Русия

Снимка: Pixabay.com

Бумът на базираните на блокчейн трансакции с имоти в Русия започна преди няколко години, когато редица големи строителни компании експериментираха с технологията, за да подобрят и ускорят процесите.

Rosreestr (Федералната служба за държавна регистрация, кадастър и картография) стана първата компания, която регистрира трансакции, използвайки блокчейн в Русия.

Днес блокчейн технологията се прилага активно под някаква форма във всички бизнес сектори. Yahoo Finance разказва как това помага за подобряването на имотния сектор в страната.

Пилотният проект на Rosreestr

Държавната имотна компания Rosseestr стартира неотдавна колективен блокчейн проект за регистриране на споразумения за дялово участие, използвайки умни договори.

Още по темата
Проектът позволява кандидати да изпращат документи за автоматична държавна регистрация без никаква човешка намеса, което свежда грешките до минимум и увеличава прозрачността и скоростта.

Споразумения за дялово участие могат да бъдат регистрирани и чрез блокчейн благодарение на новия проект.
Основната цел на блокчейн проекта на Rosreestr е да ускори и оптимизира процесите и да засили сигурността на данните.

Блокчейн технологията помага за повишаване на нивото на сигурност на данните благодарение на своята децентрализация и неподатливост на промени. Тя може също така да оптимизира контрола върху информацията и осигурява допълнителна прозрачност и достъпност за всички участници в процеса.

Имотният сектор в Русия се надява, че с помощта на блокчейн ще има повече прозрачност относно инвестиционните процеси за нови строителни проекти.

Блокчейн може да осигури защита от най-често срещаните измамни схеми и да елиминира риска от корупция и незаконни промени.

С проекта на Rosreestr, благодарение на рязкото увеличаване на автоматизацията на работните процеси, изискваното време за обработка на трансакциите може да намалее от 15 на само един ден.

След като системата заработи на пълни обороти, надеждността и неподатливостта на промени на съдържанието ще бъдат гарантирани чрез използването на блокчейн.

Какво ще се промени с блокчейн?

Блокчейн технологията трябва да помогне на имотния сектор в Русия да стане по-сигурен. В исторически план имотните операции в страната са много рискови, а през последните години се появи пазар на мними брокери на недвижими имоти, които целят да измамят жертвите, като „продават“ имот, който не е обявен за продажба.

Експерти в имотната индустрия обаче смятат, че с помощта на блокчайн измамите ще станат невъзможни. Освен това посредниците при имотните сделки вече няма да са необходими, а договорите могат да бъдат сключвани много по-бързо, което означава, че ще има по-малка възможност за корупция.

Русия не е първата страна, която решава да въведе блокчейн технология в сектора на недвижимите имоти. В редица страни по света вече се правят експерименти за прехвърляне на държавните имотни регистри върху блокчейн.

Добър пример в това отношение е Япония, която опитва да се възползва от технологията, след като земетресение доведе до рухването на сграда, съхраняваща архиви с права върху имоти. Възстановяването на данните отне години. Блокчейн ще може да защити данните от подобни инциденти.

Руският имотен пазар възлага големи надежди на блокчейн технологията, а имотните компании в страната вярват, че блокчейн революцията ще промени сектора към по-добро.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Шест месеца след пандемията офисите в САЩ остават наполовина празни