Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Богаташи от цял свят купуват имоти в британската провинция

Между май и юни броят на приетите оферти за къщи на цена между 5 млн. и 10 млн. паунда е нараснал със 182%

Богаташи от цял свят купуват имоти в британската провинция

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Миналия месец консултантската компания Savills обяви за продажба имението Bowden Park за 35 млн. паунда (46,4 млн. долара). Имотът включва 1477 кв. м, имение от 18-ти век, разположено сред близо 90 декара поддържани градини и 5665 декара земеделска земя в Уилтшър, който се намира на около два часа с кола от центъра на Лондон.

Във всяка друга година имотът вероятно щеше да се задържи на пазара, пише Bloomberg.

„Нямахме възможност да обявим имота за продажба и да кажем на собственика поверително: Можем да го продадем след три месеца“, казва Криспин Холбъроу от Savills. Миналата година, например, само едно имение в провинцията е било продадено за над 15 млн. паунда, сочат данните на компанията. Предходната година са били продадени само пет.

Но благодарение най-вече на свързаните с COVID-19 блокади цели 19 имения в британската провинция са били продадени или се предлагат за продажба на цена над 15 млн. паунда през 2020 г., сочат данните на Savills.

С други думи имението Bowden Park внезапно се е появило на пазар, контролиран от продавачите. „Те пристигат в голям брой и бързо“, казва Холбъроу.

Години наред жилищният пазар в провинцията се определяше от брокерите като „пазар на купувачите“ или с други думи той беше в застой. Високите разходи за поддръжка, все по-високите данъци и несигурността около Brexit понижиха привлекателността на жилищата в провинцията.

„Пазарът на провинциални къщи достигна най-високото си равнище през 2007 г. - началото на 2008 г., а след това през лятото и есента имаше срив. Оттогава провинциалният пазар куца“, казва Холбъроу.

Не става въпрос само за жилища от т. нар. „супер първокласен“ пазар.

По-скромните къщи в провинцията (първокласният пазар обичайно включва имоти на цена от 2 млн. до 10 млн. паунда) също отбелязваха вял растеж. До края на третото тримесечие на 2019 г. пазарът регистрира пет поредни тримесечия на спад на цените, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. През 2020 г. цените достигнаха ниво с около 20% под пика им от 2008 г.

Промяна на приоритетите

Въпреки че „първокласните“ цени остават относително стабилни (ръст с 2,3% тази година според ноемврийския доклад на Knight Frank), обемите рязко нарастват, казва Едуард Рук, ръководител на отдела за имоти във Великобритания на Knight Frank.

„Не бих обръщал такова внимание на цените, защото не смятам, че те растат драматично. По-скоро става дума за нивата на трансакциите и истинската промяна в изискванията на купувачите“, допълва той. От 13 май до 24 юни, например, броят на приетите оферти за къщи в провинцията на цена от 5 млн. до 10 млн. паунда е бил със 182% по-висок спрямо средното петгодишно равнище, сочи отделен доклад на Knight Frank. Всички ценови категории през периода са били с 64% по-високи спрямо средното петгодишно равнище.

Подобно на тенденциите в Ню Йорк и Сан Франциско богатите жители на Лондон започват да преоценяват градския си начин на живот, казва Рук. „С COVID животът се променя драматично и хората започват да гледат на нещата по различен начин“, отбелязва той.

Внезапно вторите жилища се превръщат в основни жилища, а купувачите са склонни да поглеждат по-надалеч и приемат по-дълго пътуване до работа, отбелязва Рук. „Много хора превръщат къщите си в провинцията в основно жилище. Вместо да живеят в голяма къща в Лондон или може би във вила в провинцията, те променят това и имат по-малък апартамент в Лондон и основно жилище в провинцията“, допълва той.

Изключение са къщите на цена над 10 млн. паунда. „Те продължават да са до голяма степен пазар на втори жилища, защото купувачите ще запазят друга къща или в центъра на Лондон или някъде по света“, казва Рук.

„Почти всички, които купуват супер първокласна къща в провинцията, имат жилище в Лондон“, отбелязва Холбъроу, но данните му показват, че само около 50% от купувачите са британски граждани.

Хора с високо нетно богатство, живеещи в Лондон, много от които са от Азия или Близкия изток, вероятно вече имат много домове, казва Холбъроу.

Но по време на блокадата през лятото в Лондон „усещането е доста отрезвяващо, когато си седите в малкия ви апартамент с климатик и гледате приятелите ви, които се радват на слънцето в Instagram“, продължава той.

„Обичайно това са хората, които скачат на самолета си и заминават“, но внезапно границите са затворени и те няма къде да отидат, допълва Холбъроу.

„Всичко това води до ръст на купувачите“, казва той в заключение.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Контролът върху наемите в Берлин се оказва катастрофа